Szerbiában landolhattak a kiügyeskedett rákgyógyszerek

Vágólapra másolva!
Szegeden fogták el a rendőrök azt a férfit, aki a gyanú szerint illegálisan kereskedett drága gyógyszerekkel. A Népszabadság úgy tudja, a gyógyszerügynök onkológusokkal íratta fel a rák elleni készítményeket, majd Szerbiába csempészte őket.
Vágólapra másolva!

Négymillió forint értékű gyógyszer átadása közben fogták el a fővárosi rendőrök Szegeden azt a váci férfit, aki a gyanú szerint nagy tételben üzletelt gyógyszerekkel. A nyomozók az elfogás után egy illegális gyógyszerlerakatra is rábukkantak, ahol további 20 millió forint értékű orvosságot találtak. A rendőrök a 42 éves Sz. Gábort és társait csalással gyanúsítják - közölte a Budapesti rendőr-főkapitányság.

A Népszabadság keddi számában azt írta, a csalók drága rákgyógyszerekkel, hormonkészítményekkel és citosztatikumokkal üzérkedtek, amelyekhez opnkológusok segítségével jutottak hozzá, és amelyeket Szerbiában értékesítettek. A lap úgy tudja, az egyik elkövető egy gyógyszer nagykereskedelmi cég alkalmazottja, aki arra kérte az orvosokat, írják fel a gyógyszereket, váltassák ki az intézmények patikáiban a betegekkel, majd adják át neki.

A Népszabadság szerint egy főorvos, aki az Uzsoki kórház onkológiai centrumában dolgozott, már beismerő vallomást tett, de rajta kívül még tíz onkológus és több onkológiai centrum érintett. Ezt az értesülést azonban Jármy Tibor, a BRFK szóvivője nem kívánta megerősíteni. Az ügyészség - a rendőrség előterjesztése alapján - kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, de ezt a bíróság egyelőre nem tartotta indokoltnak, így szabadlábon védekezhetnek.

Az Onkológiai Szakmai Kollégium elhatárolódott a történtektől. A testület titkára a Népszabadsággal azt közölte: mindent megtesznek, hogy az ügy részleteire fény derüljön. Az Uzsoki kórház vezetője, Mayer Árpád azt mondta: hét évre visszamenőleg átvizsgálta a kórlapokat, és megbizonyosodott arról, hogy a betegek jogai nem sérültek, ők megkapták a szükséges kezelést, a kár az egészségbiztosítót érte.