A Fideszt és az MDF-et bírálja a megvert újságíró

Vágólapra másolva!
Álszentnek nevezte blogján Kármán Irén, hogy "velejéig korrupt pártok" jelentkeznek ügye kapcsán az ország megmentésére. A megvert újságíró azt írta netes naplójába, hogy az MDF-nek és a Fidesznek jelentős szerepe van az olajügyeket feltáró parlamenti bizottság munkájának ellehetetlenítésében. A nagyobb ellenzéki párt nem reagált az újságíró kijelentéseire, az MDF válaszképpen a titkosított anyagok nyilvánosságra hozását sürgeti. Gyurcsány Ferenc viszont a parlamentben azt magyarázta, hogy 80 ezer oldalt kell átnézni.
Vágólapra másolva!

"Nem szeretném, ha politikai pártok felcsimpaszkodnának az ügyre, a személyes tragédiámra, már csak azért sem, mert az MDF-nek és a Fidesznek jelentős szerepe van abban, hogy a Pallag László-féle olajbizottság munkáját ellehetetlenítették" - olvasható a brutálisan bántalmazott Kármán Irén blogjában, amelyet az újságíró a kórházi ágyán fekve diktált. Az [origo] mindkét ellenzéki pártot megkereste, a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter azt közölte: a párt vasárnapi sajtótájékoztatóján már elmondta véleményét az olajügyekről is, mint jelenségről. Ehhez nem kívánnak hozzátenni semmit most, az újságírónő blogbejegyzésének megjelenése után sem. Az MDF későbbre ígért választ arra, hogy reagálnak-e az újságíró kijelentéseire.

Internetes naplójában azt írta az újságíró, hogy ezek a pártok nem adták meg a segítséget ahhoz, hogy a bizottság kiderítse, milyen kapcsolatrendszer állt a rendszerváltás utáni legnagyobb bűncselekmény-sorozat mögött. "Kifejezetten álszent a Fidesz magatartása, és meg kellene nézni azt is, hogy az MDF milyen politikát folytatott annak idején" - írta Kármán Irén.

Elég csak a fűtőolaj és dízelolaj ártámogatása közti különbségre gondolni, állítja naplójában az újságíró, majd azzal folytatja, hogy ez tette lehetővé az olajjal való visszaélést. "Annak ellenére tette ezt az MDF-kormány, hogy - amint a filmemből kiderül - Bod Péter Ákosnak (akkori ipari miniszter) felhívták a figyelmét annak idején arra, hogy nem jó, ha távolítják egymástól a kétféle olaj árrését" - olvasható a blogban. "Tehát eleve álszentnek tartom, hogy amikor napirendre kerül ez a korrupció, akkor a velejéig korrupt pártok jelentkeznek be elsőnek az ország megmentésére" - írja Kármán Irén internetes naplójában.

Részlet a Szemben a maffiával / Olajozott viszonyok c. dokumentumfilmből

Bod Péter Ákos az [origo]-tól értesült arról, hogy Kármán Irén a blogbejegyzésében név szerint említi az MDF-kormány ártámogatási döntésével kapcsolatban. "Tény, hogy minden ártámogatás visszaélésekhez vezethet, ezt minden közgazdász tudja, de abban a kaotikus világban a gyorsan dráguló energia miatt muszáj volt néhány évre ezt a megoldást választanunk a kisfogyasztók támogatására" - mondta az akkori ipari és kereskedelmi miniszter, aki hozzátette, hogy ez elsősorban nem is ipari, hanem szociális kérdés volt, bár valóban hozzá tartozott.

A lakossági és az ipari ár elválása után próbáltak technikai módszereket bevetni a visszaélések megakadályozására - ilyen volt a kétféle olaj eltérő színe, ennek megváltoztatásából ered az olajszőkítés elnevezés -, de erőtlen volt a rendőrség, és nagy a kísértés - idézte fel.

"Meg kell szabadulni bizonyos politikusoktól"

Kármán felrótta a pártoknak, hogy késlekedtek a jövedéki törvénnyel, és bizonyos cégeknek halasztott vámfizetési kedvezményt biztosítottak, "amivel további több százmilliárdos kárt okoztak a magyar államnak" - írta. Az újságíró szerint a cégek a vámtartozások és a köztartozások elől rutinos jogászok által kimunkált, jogi technikai manőverekkel megkerülték a fizetési kötelezettséget.

"Amikor pedig az olajügyekkel kapcsolatos visszaélések felderítése került napirendre, éppen a Fidesz által vezetett kormányzat volt az, amely megakadályozta a bizottság tisztánlátását azzal, hogy a Polt Péter által vezetett ügyészség többek között késleltette a magyarországi olajtérképek átadását az olajbizottságnak" - olvasható a friss blogbejegyzésben.

A megvert újságíró a kormány felelősségéről is írt. Kármán szerint nekik meg kell szabadulni azoktól a politikusoktól, akiknek "a neve elkopott az olajjal kapcsolatos gazdasági bűncselekmények elkövetése során".

Sándor István, a "Papa"a dokumentumfilmben

Ezt követően az igazolatlan eredetű pártpénzekről ír Kármán blogján. Szerinte feltehető, hogy olyan forrásokból érkezett a pártokhoz a pénz, ami az alvilághoz köthető. "A gazdasági maffia tolja a pártok szekerét. Honnan is lenne ennyi pénz különben? A politikusok magánvagyona miből kezdett el gyarapodni?" - kérdezte naplójában az újságíró. "Az MSZP felelőssége az, hogy megállítsa ezt a folyamatot" - írta, majd az olajügyek titkosításának feloldását mondta szükségesnek.

A Fidesz vasárnap tartott sajtótájékoztatót az ügy kapcsán. Szijjártó Péter, a párt szóvivője azonnali, minden részletre kiterjedő, így a hatalom esetleges szerepére is kiterjedő vizsgálatot követelt Kármán Irén újságíró megverésével kapcsolatban. Az MDF vasárnapi közleményében azt követelte, hogy a kormány oldja fel az úgynevezett olajügyek titkosítását. A közlemény szerint Lamperth Mónika még belügyminiszterként ígéretet tett arra, hogy feloldják a titkosítást, ez azonban a mai napig nem történt meg.

A BRFK-tól a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette az újságíró megverésével kapcsolatos nyomozást. Ezt egyrészt az eset súlya, valamint az indokolja, hogy több olyan ügyben, bűncselekményben, amellyel az újságírónő foglalkozott, az NNI - például a szervezett bűnözés elleni igazgatóság - folytatta a nyomozást - mondta az [origo]-nak Szabóné Csontos Stefánia sajtóreferens. Az eljárás két bűncselekmény, életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt indult el. A sajtóreferens szerint nem kizárt, hogy a kihallgatott újságíró segítségével készülhet fantomkép valamelyik támadóról, de ez egyelőre bizonytalan.

Kármán Irén személyi védelmét a kórházban BRFK-s rendőrök biztosítják. A sajtóosztály későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy ezt meddig és milyen módon látják el, hiszen az újságíró több nyilatkozatában is kijelentette, hogy folytatni fogja oknyomozó munkáját ezekben a témákban.

Az olajügyekről korábban könyvet író, majd dokumentumfilmet forgató újságírót pénteken este verte meg két ismeretlen férfi. Kármán Irént súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol péntek éjszaka megműtötték. Vasárnap már jobban volt, a rendőrök is kihallgathatták. Az újságíró elmondása szerint szinte mindenre emlékszik a támadásból.