Februári buli miatt vádolják áfacsalással Kókát

Vágólapra másolva!
Nem a korábban hírbe hozott Columbus hajón, hanem egy Kosztolányi Dezső téri kávézóban egyenlíthette ki Kóka János gazdasági miniszter egy nagyobb rendezvény számláját zsebből, az áfa megkerülésével - írja meg nem nevezett forrásokra hivatozva az Inforádió és az Index. Kóka János nevében Gál J. Zoltán államtitkár tagadta ezt az állítást. Az esetről konkrét helyszín említése nélkül a Manager Magazin számolt be májusi számában.
Vágólapra másolva!

Egy XI. kerületi kávézóban február elején tarthatták azt a rendezvényt, ahol - az Inforádió és az Index állítása szerint - Kóka János gazdasági miniszter zsebből, áfa fizetése nélkül rendezte a számlát. Egy név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es politikus az [origo]-nak azt mondta: valóban tartottak összejövetelt egy XI. kerületi kávézóban február elején, de minden vendég maga fizetett.

"Valami rémlik, hogy volt ilyen, futólag ott is voltam" - mondta az [origo]-nak Varga László történész a februári összejövetelről, aki a meghívottak között volt. Varga szerint nem minisztériumi összejövetelről volt szó, hanem az SZDSZ elnökválasztásához kötődő rendezvényt tartottak, vagy Kóka saját szervezésű összejövetele volt. Varga szerint a bulin viszonylag sokan voltak, pontos számot nem tudott mondani, de megjegyezte, hogy a hely nem nagy.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője szerint az elmúlt egy évben 2-3 alkalommal is tartottak pártrendezvényt a XI. kerületi Tranzit Caféban. Eörsi azonban megjegyezte azt is, hogy bizonyítékot egyelőre nem mutatott senki sem arra, hogy a rendezvény után valóban áfacsalással rendezte a számlát Kóka. A francióvezető szerint így jelenleg csak vádaskodás hangzott el az üggyel kapcsolatban, amit semmi nem bizonyít.

Egy név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es forrásunk szerint a zsebből fizető miniszter sztorija már áprilisban, a Manager Magazin cikkének megjelenése előtt, pletykaként hangzott el SZDSZ-es körökben.

Gál J. Zoltán visszautasít

Kóka János nevében Gál J. Zoltán, a kancellária államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón visszautasította azt az állítást, hogy a gazdasági miniszter a Kosztolányi téri Tranzit Art Caféban február 5-én tartott liberális értelmiségi találkozó után számla nélkül fizetett.

Veres János pénzügyminiszter a téma kapcsán azt mondta: ha bárki tud szabálytalan számla- vagy nyugtaadásról, tegyen bejelentést, és az adóhatóság majd kivizsgálja az esetet. Soha nem rendelt el ilyen típusú ellenőrzést, hiszen erre nincs is jogköre - tette hozzá.

Fodor Gábor nem kommentál

"Kifejezetten ügyeltünk arra, hogy az SZDSZ mint párt ne folyjon bele az elnökjelöltek kampányába" - közölték a párt sajtóosztályán, amikor az SZDSZ hivatalos véleménye felől érdeklődtünk. Emiatt a párt - mint közölték - egyelőre nem kommentálja az ügyet. "A kampányért a kampánystáb a felelős" - mondták a pártnál.

A párt elnökségéért Kóka ellen indult Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter megkeresésünkre nem kívánta kommentálni az ügyet. A Kóka által vezetett Gazdasági Minisztérium szóvivője nem vette fel a telefonját, a tárca sajtóosztályán azonban reagálást ígértek.

A kávézó vezetője fel sem ismerné Kókát

"Vannak néha zárt rendezvények a Tranzit Art Caféban, de nem ez a jellemző" - mondta az [origo]-nak Joe Schmalzel, a kávézó három hete kinevezett üzletvezetője. Ő nem tudott róla, hogy februárban az SZDSZ találkozót tartott volna náluk, de nem is zárta ki a lehetőséget. A kávézóban dolgozó pincérek és pultosok szintén nem tudtak beszámolni az esetről, mivel az utóbbi hónapokban a teljes kiszolgáló személyzetet lecserélték. Kérdésünkre, hogy mégis hogyan lehetne kideríteni, volt-e SZDSZ-rendezvény a kávézóban február elején, Schmalzel csak annyit mondott, hogy nem vezetnek listát a helyfoglalásról.

A külföldi üzletvezető egyébként saját bevallása szerint nem foglalkozik magyar politikával: "Fel sem ismerném Kókát, ha kérne nálunk egy kávét" - mondta. Náluk minden fizetésnél blokkot adnak, és kizárt, hogy valaki kikerülje az áfát - jelentette ki. Azt viszont elismerte, hogy az APEH 2-3 hete kiszállt ellenőrizni a helyet, de - mint fogalmazott - a hatóság "folyamatosan jár" hozzájuk, és legutóbb sem talált semmi kivetnivalót.

A Manager Magazin főszerkesztő-helyettese májusban jegyzet formájában azt írta: "Vezető kormánypárti politikus kvázi magánrendezvényre kibérel egy éttermet. Amikor a tulajdonos bemondja a rendezvény áfával együtt értendő bruttó árát, akkor a politikus asszisztense még csak kicsit se zavartan közli: ez a nagy formátumú európai politikus inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy. Szombat este a politikus is csak egy átlagos magyar ember, aki csak munkaidőben, a hivatalából szólítja fel tisztes adófizetésre honfitársait." A havilap főszerkesztője a lap júniusi számában írt jegyzetében a sztorihoz annyit tett hozzá: "Adóellenőrzést kaptál, mert közölted a sajtóval: éttermedben feketén fizette ki egy rendezvényét a miniszter."

A hvg.hu a múlt héten pedig arról számolt be: MDF-hez közeli körök egyértelművé tették, hogy Kóka János volt az a miniszter, aki áfa nélkül fizetett egy étteremben. Ezután merült fel az, hogy a Columbus hajón történhetett az eset. A Manager Magazin főszerkesztője, Mong Attila az MTI-nek azt mondta: a forrásuk névtelenséget kért, ezért sem a politikust, sem az éttermet nem fogják megnevezni forrásaik védelme érdekében. Megjegyezte: egyébként ragaszkodnak hozzá, hogy a történet valós.