Megmutatta Kóka a buli számláját

Vágólapra másolva!
Bemutatta Kóka János az elnökké választása utáni 150 fős buliért fizetett számlát. Az SZDSZ elnöke ezt követően bocsánatkérésre szólította fel Dávid Ibolya MDF-elnököt, aki trükköéssel vádolta meg őt. Az éttermet működtető cég vezetője is Kókát igazolja.
Vágólapra másolva!

"Dávid Ibolya haladéktalanul kérjen bocsánatot mindenkitől, akit megvádolt" - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke, a párt országos tanácsának szombati ülését követő sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: az MDF elnöke lássa be, hogy nagyot hibázott és ezzel alááshatja Magyarországon a politika tekintélyét.

Kóka János bemutatta azt az éttermi számlát, amelyet március 31-én elnökválasztása utáni 150 fős rendezvénye után kapott. Mint mondta, ez a sorszámozott, dátumozott számla bizonyítja, hogy alaptalanok a vádak, mert magánpénzéből számla ellenében fizetett, amely tartalmazza az áfát is. Hozzátette, megfontolja, hogy jogi útra tereli az ügyet.

Vendéglős: szabályos volt minden

"Az SZDSZ elnökévé választott Kóka János és barátai a tisztújítás után normális, szabályos számlával fizették ki azt, amit fogyasztottak" - közölte Szekula László. Mint mondta, a cége által üzemeltetett Columbus étteremben "távozáskor a rendes, étlapi árainkon fizettek, készpénzzel, számla ellenében".

Az ügyvezető cáfolta azt a hírt is, hogy APEH-ellenőrzést kaptak volna és bírságot kellett volna fizetniük. "Ez nem igaz (...), semmilyen ellenőrzés nem volt nálunk azóta" - mondta, hangsúlyozva: bírságot sem kellett fizetniük.

A hír értelmezhetetlen abból a szempontból, hogy az étteremben nincsen kétféle ár. Nálunk nincs nettó árképzés, nem is tudunk így kiírni árakat, mert ez egy nyílt értékesítő vendéglátó egység és aki odajön hozzánk, az az étlapon szereplő bruttó árakkal tud számolni és mással nem - jelentette ki.

Dávid Ibolya: SZDSZ-es trükk

Még Kóka felszólítása előtt az MDF elnöke, Dávid Ibolya azt mondta: "Ez egy SZDSZ-es trükk: Kóka magára akarja terelni a figyelmet ezzel. Mi, magyar demokraták először hallottuk ezt az állítást. Az ügy szempontjából egyébként semmi jelentősséggel nem bír, hogy ez egy válási, vagy egy esküvői bankett, vagy bármi más lett volna".

A pártelnök hozzátette: Kóka János az újságnál helyreigaztási kérelemmel cáfolhatja az ügyet, ott tud jogorvoslati kérelmet tenni, "nálam nem". Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy kész válaszolni a kormány kérdéseire, ha ő is választ kap az általa korábban feltettekre.

Az MTI kérdésére a pártelnök megismételte: az MDF a parlament elé viszi az ügyet: minden minisztertől megkérdezik, hogy érintett-e; Veres Jánostól, a pénzügyi tárca irányítójától külön választ várnak az APEH-vizsgálat ügyében; a kormányfőtől pedig azt kérdezik, hogy indít-e vizsgálatot, vagy kezdeményez-e sajtóhelyreigazítást a témában.

Dávid Ibolya először péntek reggel a Nap-keltében közölte: a parlament elé viszik az áfa-csaló miniszter ügyét, mert a kormány megpróbálta eltusolni az ügyet "politikai rendőrségként" használva az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH).

Az SZDSZ ezt követően arra szólította fel Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, hogy tárja fel bizonyítékait, ha vannak, azokkal a híresztelésekkel kapcsolatban, amelyek áfa-csalással hozzák összefüggésbe Kóka János nevét, vagy kérjen bocsánatot az érintettől. Dávid Ibolya szerint az MDF-nek semmi köze a hvg.hu cikkéhez.

Mong Attila nem árulja el a forrást

Az ügyet nyilvánosságra hozó Manager Magazin volt főszerkesztője, Mong Attila az MTI kérdésére, hogy Kóka Jánosra és a Columbus étteremre gondoltak-e a cikk megírásakor, szombaton azt válaszolta: a forrásuk névtelenséget kért, ezért sem a politikust, sem az éttermet nem fogják megnevezni forrásaik védelme érdekében. Megjegyezte: egyébként ragaszkodnak hozzá, hogy a történet valós.

A Manager Magazin júniusi számában közölte, hogy APEH-ellenőrzést és bírságot kapott az az étteremtulajdonos, akinek vendéglátóhelyén az áfa megfizetése nélkül rendezte a számlát egy miniszter.

A hvg.hu péntek este azt írta: MDF-hez közeli körök egyértelművé tették, hogy Kóka János volt az a miniszter, aki áfa nélkül fizetett egy étteremben. Az internetes portálon az olvasható, hogy a gazdasági tárca vezetőjének asszisztense egy zártkörű rendezvényen, ahol az SZDSZ elnökválasztásának győztesét ünnepelték - a Manager Magazin állítása szerint - a tulajdonossal közölte: "a politikus a rendezvény áfával értendő bruttó árát nem fizetné, inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy".