Szilvásy öccse örül az NBH-s vizsgálatnak

Vágólapra másolva!
A titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György kancelláriaminiszter testvére úgy véli, neki akarnak keresztbe tenni a milliárdos csempészettel összefüggésbe hozott Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. Az [origo] által megkérdezett, nemzetbiztonsági ügyekben jártas politikusok szerint ugyanakkor a miniszter két testvérét valószínűleg védelmi okokból hálózhatta be az alapítvány. Eközben tisztázatlan okokból távozott a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik műveleti igazgatója.
Vágólapra másolva!

"Kifejezetten örülök a vizsgálatnak, mert tisztázódik a szerepem, valamint reklámot kap a munkám, a talentum-kutatás" - fogalmazott az [origo]-nak Szilvásy Péter grafológus, Szilvásy György kancelláriaminiszter testvére. A politikus öccse hozzátette: abban is száz százalékig biztos, hogy a BM-kórházat irányító harmadik testvér, Szilvásy István is ártatlan az Egymásért Egy-Másért Alalapítvány ügyében.

Az 1,2 milliárdos csempészet gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó László először Szilvásy Pétert kérte fel az Egymásért Egy-Másért Alapítvány nevében egy munkára még 2007 januárjában. Nem sokkal később, 2007. február 23-án pedig 6 millió forintos támogatást adott a miniszter István nevű testvére által vezetett BM Központi Kórháznak. Őt is kerestük, de nem tudtuk elérni.

A nemzetbiztonsági szolgálatokat is felügyelő Szilvásy György kancelláriaminiszter az alapítvány-ügy kirobbanása után vizsgálatot rendelt el. Ennek eredményével nem volt elégedett, ezért egy mélyebb, lapinformációk szerint a családtagjai szerepét is tisztázó eljárást rendelt el a múlt héten a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, amelyről a parlament nemzetbiztonsági bizottságát annak keddi, zárt ülésén tájékoztatta.

Szilvásy Péter elmondása szerint Földesi-Szabó László azért kérte fel, hogy a civil szervezet támogatási profiljába vágó munkát végezzen. Szilvásy Péter azt mondta, ma is büszke az elvégzett munkára, ami során a Nyírségben 200 kisiskolás kézírása alapján abban adtak tanácsot a gyerekeknek, hogy az addig felfedezetlen tehetségüket mire érdemes használniuk a későbbiekben.

Szilvásy Péter elmondta, amikor megkeresték, először megfordult a fejében, hogy esetleg valaki be akarja hálózni a bátyja miatt, de ezt gyorsan elvetette. "Én láttam Földesi-Szabó kézírását, és pozitív volt. Ez engem megnyugtatott. Ez egy tisztességes ember" - állította a grafológus. A Lélekkutató Intézet igazgatójaként dolgozó középső Szilvásy testvér a VPOP vizsgálatát "felületes dolognak" tartja, szerinte a csempészet vádjánál mélyebb motívumok húzódnak az ügy mögött.

Úgy véli a grafológus, hogy az egész alapítványi üggyel valaki valójában az ő talentum-vizsgálatait akarja ellehetetleníteni. "A pozitív energiát tartalmazó vizsgálataim nehezebben folynak, mióta folyik az ügy" - közölte.

A politikusok szerint behálózhatták a Szilvásy testvéreket

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának [origo] által megkérdezett több tagja pártállástól függetlenül is könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy szándékosan "hálózták be" a Szilvásy családot. Az egyik, névtelenséget kérő politikus úgy fogalmazott, hogy "a csibészkedők számára biztonságot jelenthet, ha kormányzati körökhöz közel állókkal építenek ki kapcsolatokat. De hogy miért pont a Szilvásy testvéreket célozták meg, azt nem tudom."

Simicskó István KDNP-s bizottsági elnök és Gulyás József szabad demokrata bizottsági tag egyaránt úgy gondolja, Szilvásy Györgynek is egyértelmű érdeke, hogy a vizsgálatok kiderítsék testvérei kapcsolatát az alapítvánnyal. Az ellenzéki és a kormánypárti képviselő véleménye egyezik abban is, hogy egyikük sem akar vizsgálóbizottságot az ügyben.

Simicskó szerint nagyon érzékeny területen vizsgálódnának a politikusok, és eközben nagyon nehéz lenne elkerülni, hogy ne sárdobálássá váljon a bizottsági munka. "Nyitott vagyok bármilyen vizsgálatra, de a parlamenti vizsgálóbizottság ez esetben nem a legszerencsésebb megoldás lenne" - fogalmazott a politikus. Szerinte egyébként "valami nem stimmel" a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, ahol - bármilyen vizsgálat és annak bármilyen eredménye lesz is végül - "le kell vonni a következtetéseket" az ügy után.

Tisztázatlan okból távozott az NBH egyik főnöke

Közben távozott a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója. A Magyar Hírlap információja szerint Galambos Lajos főigazgató május 1-jével váltotta le tisztségéből azt a műveleti igazgatót, aki a Magyar Nemzet újságíróját otthonában felkereső titkosszolgák kiküldéséért volt felelős.

Miközben a távozást elismeri a szolgálat, azt cáfolja az NBH, hogy ez összefüggésben lenne - ahogy fogalmaznak - a lesencefalui üggyel. A Magyar Nemzet két munkatársa még január végén a településen érdeklődött Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter épülő háza felől, majd két hónappal később egyiküket felkereste az NBH két embere. A hivatal azzal védekezett, hogy ellenőrizni kell azokat az embereket, akik védett személyek után érdeklődnek.

Az ügyben fegyelmi eljárást indított az NBH-nál a főigazgató, ami a hivatal szerint még nem ért véget. Ezért is érvelnek azzal, hogy annak nem lehetett eredménye a műveleti igazgató távozása. Megkeresésünkre a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egyik névtelenséget kérő tagja ugyanakkor azt mondta, az igazgató távozása összefüggésben van az újságíró felkeresésével.

"A kormányzati káoszt, a működési zavarokat jól jelzi a döntés, hogy - sajtóhírek szerint - kirúgták a Nemzetbiztonsági Hivatal azon vezetőjét, aki az újságírók zaklatásáért volt felelős" - fogalmazott az üggyel kapcsolatos közleményében a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a kormányzat felismerhetné, hogy a nemzet biztonsága "kiemelkedően fontos ügy,... itt nem lehet kisszerű politikai játszmákat folytatni".

Lencsés Csaba