Kétmillió jár a Kádár-sír rongálóinak feladásáért

Vágólapra másolva!
Kétmillió forint jár annak, aki segít elfogni Kádár János és felesége sírjának feldúlóit. A rendőrség a nyomravezetői díj kitűzése mellett nyilvánosságra hozott egy fotót, a politikus feleségének hamvait tartalmazó, elrabolt arany urnáról is.
Vágólapra másolva!

Kétmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a BRFK a Kádár-sírt feldúló ismeretlenek kézre kerítése érdekében. Az összeg annak jár, aki olyan pontos adatokkal rendelkezik a tettesekről, amelyek segítségével azok beazonosíthatók és megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekménnyel - olvasható a rendőrség pénteki közleményében. E szerint a bejelentő személyét bizalmasan fogják kezelni, és ha kell, tanúvédelemben részesül. A mai naptól pedig a rendőrség egy kifejezetten erre a célra felállított nyomozócsoportja folytatja a nyomozást.

A sírrablók Kádár János csontjainak egy részét, valamint feleségének hamvait tartalmazó urnát is elvitték. A rendőrség pénteken közzétette az urna fényképét, illetve pontos leírását. E szerint a tárgy aranyból készült, tetején és alján körbefutó fonott berakás van, fedele kicsúcsosodó, amely kör formában végződik. A körben fekete alapon piros kereszt, a kereszt négy pontján és közepén kör alakú díszítés található.

Vidékre vezethetnek a nyomok

Ismeretlen tettesek szerdán rongálták meg Kádár János és felesége síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben. A sír márvány előlapját levették, a föld egy részét kihányták, a fémkoporsót kivágták. A temetőben lévő munkásmozgalmi panteonra a következő feliratot írták: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat".

Szentendrei Angéla, a BRFK helyettes szóvivője az [origo]-nak nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a nyomozás szálai vidékre vezetnek. Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy nagyon sok a valótlan, felröppent hír. A nyomozás érdekeire tekintettel nem árult el további részleteket, de mint mondta, számítanak társadalmi segítségre is, ezért tették közzé az urna fotóját.

Orosz lapok a sírgyalázásról

"A holtakkal vívott harc járványa terjed Európában" - kommentálta Kádár János sírjának meggyalázását a Komszomolszkaja Pravda orosz lap pénteki számában, összefüggést vonva az észtországi szovjet emlékmű és katonasírok áttelepítésével. A lap a következőképpen ír az esetről: "A tallinni események után feléledtek a politikai sírkihantolók más országokban is. Lengyelországban is készülődtek egy szovjet katonai emlékmű áthelyezésére. A magyarok letettek ugyan az emlékművekkel való harcról, de Magyarországon olyan elvetemült gazemberek akadtak, akik kifosztották a híres kommunista vezető, Kádár János sírját".

A Kremlhez közeli Izvesztyija szerint Kádár Jánost megbüntették, amiért 1956 novemberében élére állt a munkás-paraszt kormánynak a szovjet megszálló erők ellenőrzése alatt. Az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta is említést tett azokról a közvélemény-kutatásokról, amelyek szerint Kádár János a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar politikusa volt, akinek történelmi szerepét a lakosság kétharmada pozitívan értékeli.

[origo]/MTI