Kóka János az SZDSZ új elnöke

Vágólapra másolva!
Meg kellett ismételni az SZDSZ szombati elnökválasztását, mivel az első szavazáson Kóka János és Fodor Gábor pontosan ugyanannyi szavazatot kapott. A Robinson Crusoe hajójával példálózó Kóka második nekifutásra végül 13 szavazattal bizonyult jobbnak a "sötét oldalt" is megszólító Fodornál.
Vágólapra másolva!

Kóka János nyerte az SZDSZ megismételt elnökválasztását, a második szavazáson 380-an voksoltak rá, míg Fodor Gábor 367 szavazatot kapott. Előzőleg döntetlen lett az eredmény, ezért a küldöttek újra szavaztak az elnökjelöltekről. A második szavazáson összesen 749-en adták le szavazólapjukat, két voks érvénytelen volt.

"Együttműködés mindenkivel" - vázolta a jövőt Kóka János frissen megválasztott elnök. Mint mondta, minden magyar szabaddemokrata elnöke lesz, és megköszönte az áldoztatos munkát a kampányban. Kuncze Gábornak külön is köszönetet mondott, amiért "egyedülálló tartósággal" vezette a pártot.

"Kemény küzdelem volt, eldőlt" - mondta Fodor Gábor, majd később azt is hozzátette, hogy nem tekinti vereségnek Kóka győzelmét. Gratulált vetélytársának, és azt kívánta neki, vezesse sikerre az SZDSZ-t. Arra kért mindenkit, "tegyünk meg mindent azért, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége sikeres párt legyen János vezetésével".

A választás utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján az új elnök is azt hangsúlyozta, hogy együtt fognak dolgozni Fodor Gábor csapatával. Kóka szerint ki kell használni azt az esélyt, hogy a két jelölt között nincsen feszültség, a kampány során szerzett sebek pedig egy pillanat alatt begyógyulnak.

Vasárnap már tárgyalóasztalhoz is ül Fodor Gáborral, hogy megbeszéljék, milyen tisztségben tud a szintén sok szavazatot szerzett rivális elnökjelölt legjobban közreműködni az SZDSZ munkájában, mi az, "amit Gábor kedvvel végezne". Hétfőn pedig már a Gizella utcában kezdi a munkát - mondta az új elnök.

A választás után szinte azonnal gratulált Kókának Gyurcsány Ferenc is. A miniszterelnök üdvözlő levelében a jókívánságok mellett arra figyelmeztette az új pártelnököt, hogy a koalíciós kormányzás kompromisszumokra és az egymást tiszteletben tartó partnerségre épül. Kóka János ugyanakkor már a megválasztása utáni percekben arról beszélt, hogy minél hamarabb át kívánja tekinteni a koalíciós együttműködést, és erősíteni szeretné a liberálisok súlyát a kormányban.

Első nekifutásra döntetlen

Első körben egyik jelölt sem kapott többséget, mind Fodor Gáborra, mind Kóka Jánosra 377-en szavaztak. A jelölőbizottság elnöke, Poczkodi Balázs elmondta: 758 küldött vette fel a szavazólapot, 757-en adták le szavazatukat, és 754 volt az érvényes szavazatok száma. A szavazást megismételték, előtte mindkét jelölt kapott újabb öt-öt percet, hogy győzködhesse a küldötteket.

"Nem gondoltam hogy ennyire izgalmas lesz" - kezdte Kóka. Megköszönte a bizalmat, amit a 377 szavazat jelentett. Mint közölte, még egyszer kötelezettséget vállal az egység mellett. "Szeretem a versenyt" - mondta a szoros eredményre utalva. Szerinte ez egy izgalmas állóképességi próba, ami szeretné, ha inspirációt jelentene. "Van igazi verseny... Mutassuk meg, hogy ebben a pártban a hitelesség és a siker, a tradíció és a jövőképesség együtt megvannak" - mondta a küldötteknek.

"Jó párt, van benne izgalom, van benne verseny, van benne kihívás" - mondta Fodor saját öt percében. "Nekem politikai otthonom. Nyerni jöttem ide, és remélem, nyerni is fogok." Mint közölte, profi kampánya bizonyítja, hogy profi lesz a pártvezetés is. "Önálló arcot fogunk adni az SZDSZ-nek, és visszaadni a hitelességét a politikának" - ehhez kért támogatást. "Nekem ez a tőkém... a becsületem"- mondta. "Az SZDSZ nem kaland, hanem hitvallás, gyertek és segítsetek" - biztatta a küldötteket.

Előzőleg töltött káposztával, rizibizivel és tarhonyás hússal oldották az elnökről szóló szavazás izgalmait az SZDSZ-küldöttek a párt tisztújító közgyűlésén, egy újbudai sportközpontban. Az [origo] által tányérpakolás közben megkérdezett néhány küldött nem árulta el kire voksolt, inkább a pörköltből maradt szaftra koncentráltak.

Fotó: Szabó Pál

Napos oldal, sötét oldal

Az első szavazás előtt mindkét jelölt kortesbeszédet tartott. Az elsőként felszólaló Fodor Gábor a hitelesség és liberalizmus gondolata köré szőtte beszédét. Az elnökjelölt közölte, azt szeretné, ha újra be tudná indítani az elveszett energiákat. A jelölt igyekezett minden küldötthöz szólni, mint közölte, az általa irányított párt nem csak egy szűk elit párja lesz, neki kellenek "a gazdag emberek és a szegény emberek is", azok, akik a "napos oldalon" vannak, meg azok is, akik a "sötét oldalon".

Fodor, aki saját bevallása szerint nem az eredetileg megírt beszédét olvasta fel, arról is beszélt, hogy a párt feladata lesz helyreállítani az emberek politikába vetett hitét, illetve hogy visszaszerezze a politika hitelességét. Ehhez szerinte kérlelhetetlen szigorral kell a valósággal szembenézni, azzal, ami most Magyarországon van. Szerinte kétmillió ember él reménytelenségben, a vállalkozók pedig ügyeskedni kénytelenek, hogy boldoguljanak. Szembe kell szállni a populizmusal és a demagógiával, és ugyanúgy történelmet kell formálni most, mint a rendszerváltás idején - jelentette ki.

Mint mondta, az SZDSZ-nek kell visszaadni a politika hitelességét, erre csak ez a párt képes: "a politika becsületét csak mi tudjuk visszaadni". A politikától elfordulókat kell megszólítani, és így érheti el a következő választáson a párt a 10 százalékos eredményt - mondta. Az elnökjelölt azzal igyekezett megyőzni a hallgatóságot alkalmasságáról, hogy felsorolta: annak idején kilépett a Fideszből (amiből azóta demagóg párt lett), szembeszállt Horn Gyulával (aki azóta Kádárt élteti), javasolta Medgyessy Péter távozását (akivel nem nyertek volna választást a szocialisták). Szerinte a történtek utólag mindig őt igazolták.

forrás: MTI

"Bevállalós SZDSZ"

Kóka János a bizalomra, a fiatalságra, a kemény munkára, a sikerre helyezte a hangsúlyt. Az elszigeteltségét megunó Robinson Crusoe által épített, megmozdíthatatlan hajóval illusztrálta, hogy előre tervezve, koncepcióval kell vezetni a pártot, nem úgy, ahogy Robinson a hajót építette.

Szerinte a Népszabadság helyett internetes hírkeresőket olvasó, tévé helyett fájlcserélőkön szerzett filmeket néző fiatalokat kell példának tekinteni, olyan innovatívnak, és nyitottnak lenni, mint ők. "Bevállalós SZDSZ" kell - mondta. Véleménye szerint a fiatalokat kell megszólítani, azokat, akik már a rendszerváltás után születtek vagy jártak iskolába. Ezen kívül Kóka is 10 százalékos eredményt ígért 2010-es választásra.

Az elnökjelölt hosszasan értekezett a sikerről, amiről szerinte sokan félnek beszélni, ez pedig mindig gyanús Magyarországon. Kóka ennek a sikernek igyekezett új értelmet adni az amerikai függetlenségi nyilatkozatban szereplő, boldogulásra, vagyis sikerre való törekvés jogának felidézésével. Az egyszerű emberek saját forgatókönyeiken alapuló boldogulásának a lehetőségét kell megteremteni, például a leérettségiző roma fiatal vagy az első lakását szerző fiatal pár számára - mondta.

Sorolta az SZDSZ sikereit is, a rendszerváltástól kezdve a reformok útján előre haladó Molnár Lajosig, aki, mint közölte, "olyan, mint a Titanic, de ha nekimenne a jéghegynek, a jéghegy süllyedne el". Kóka pártelnökké választása esetén a kis dolgokkal kezdené a tevékenységét, elmondása szerint azért, mert a nagy eszmékkel való törődés mintha mindig felmentést adna a mindennapi munka alól.

forrás: MTI

Kóka Kunczével érkezett

Reggel kilenckor szórványos, majd egyre erősödő taps kíséretében érkezett Kuncze Gábor társaságában Kóka János az SZDSZ szombati tisztújító közgyűlésének üléstermébe. Kikerülte az "SZDSZ a Magyar Liberális Párt" feliratú, térdmagasságú, habszivacs betűkből készült installációt, majd helyet foglalt. Fodor Gábor kissé korábbi belépője - az [origo] helyszíni tudósítója szerint - nem váltott ki ekkora figyelmet.

Az elnökjelöltek beszédeit megelőzően Pető Iván mondott bevezetőt, melyben utalt a várost szombatra ellepő, Kuncze Gábor leköszönő elnököt kritizáló plakátokra, miközben a feje felett a falon kivetítőből vetített SZDSZ-madarak repkedtek. A két elnökjelölt beszédei után - mint Pethő Iván nagy felhördülést keltve közölte - összesen közel ötven küldött jelentkezett szólásra az elnökválasztást megelőző vitán.

A vita folyamán meglehetősen gyakran hangzott el a hiteles és a siker szó is. Kuncze Gábor távozó elnök, "mielőtt fogalomként szublimálna" - párttagként felszólalva - megerősítette Kóka János melletti voksát, elmondása szerint azért, mert másnak kell következni, megtartva az értékeket. Szerinte ő tud új csoportok felé nyitni. Az ügyvivői testületbe két további tagot javasolt, Sándor Klára parlamenti képviselőt és Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestert.

A vita délelőtti szakaszát Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő zárta le. Szerinte a legjobb párt az SZDSZ - jóllehet nem túl nagy, és gyenge is a mezőny -, és emellett a leghitelesebb és legdemokratikusabb párt is. Igaz ugyanakkor, hogy sok hazai liberális antikommunizmusa miatt nem szavaz az MSZP-vel szövetkező SZDSZ-re, de nincs mód a jelenlegi jobboldal, a Fidesz felé nyitni. Legyünk büszkék arra, hogy kormányon vagyunk, legyünk büszkék minisztereinkre - biztatta a tagokat, majd bátor és következetes liberalizmust kívánt mind a két jelöltnek.

Első nap, búcsúnap

A tisztújítás első napja az SZDSZ politikáját több mint egy évtizede meghatározó Kuncze Gábor búcsújának jegyében telt. "Ha tudtam volna, hogy ekkora sikerem lesz - utalt a percekig tartó tapsra -, már korábban lemondtam volna" - mondta pénteki beszédében Kuncze Gábor távozó elnök, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki a pártért dolgozott. Külön, név szerint kiemelte a szintén visszavonuló Pető Ivánt, aki 1992 és 1997 közt vezette az SZDSZ-t, Magyar Bálint egykori oktatási minisztert, Horn Gábor volt kampányfőnököt, Göncz Árpád volt köztársasági elnököt és Farkasházy Tivadart, a Hócipő főszerkesztőjét. Utóbbit azért említette Kuncze, mert szerinte hosszú ideig méltósággal viselte, hogy azzal gyanúsítják, ő írja a beszédeit.