Gondjaiba veszi az állam a Kossuth teret

Vágólapra másolva!
Hamarosan átveszi az állam a Kossuth tér kezelését és használati jogát a fővárostól, ahol egymilliárd forintból közparkot alakítanának ki - erről tárgyalt a főpolgármester, a házelnök, a kancelláriaminiszter és az ötödik kerületi polgármester. A főváros válláról így lekerülnek a tér helyreállításának költségei, amelyek eddig 19 milliót tettek ki.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester azért kereste fel Szili Katalin házelnököt, hogy megbeszéljék: hogyan veszi át az Országgyűlés Hivatala a Kossuth teret a fővárostól. A használati jogot a főváros ugyanis ingyenesen átadná az Országgyűlés Hivatalának: ettől kezdve az államnak kellene állnia a Kossuth téren a parkfenntartás költségeit - erről Demszky a legbelső Kossuth téri kordon előtt tartott sajtótájékoztatót.

Az erről szóló szerződést várhatóan április 2-án írják alá. Szili Katalin elmondása szerint a miniszterelnök már megígérte, az állam biztosítja a pénzt a fenntartáshoz. A politikusok tervei szerint egy éven belül új közparkot alakítanak ki a Kossuth téren, ami várhatóan egymilliárd forintba kerül. Az új parkban nagyobb lenne a zöldterület, és szűkebb a biztonsági zóna - amit adott esetben le lehet zárni. Demszky közölte: "európai szintű" közterületet szeretnének létrehozni, és erre pályázatot írnak ki.

A kancelláriaminiszter közölte: az állam vállalja a költségeket. Rogán Antal ötödik kerületi polgármester pedig azt mondta: örül, hogy végre sikerül a Kossuth tér jogi helyzetét tisztázni, és utalt arra, hogy a kerület nem bánja, ha az állam kezébe kerül a tér fenntartása. Rogán korábban már javasolta egy különleges játszótér kialakítását a Kossuth téren.

Szili Katalin egyébként ötpárti egyeztetést is kezdeményez a gyülekezési törvény módosításáról: ebben meghatároznák, hogyan lehet a Parlament körül tüntetni. Erről a kancelláriaminiszter nyilatkozott, aki szerint feltétlenül szükség van a módosításra, mert a jelenlegi szabályokon túlhaladt az idő.

Sokba került a talajcsere

Fotó: Marton Bálint

Az őszi tüntetések után 19 millió forintból hozták helyre a teret. Húsz centiméter mélyen talajcserét kellett végrehajtani 16 ezer négyzetméteren. Eddig 6500 virágot ültettek ki, amelyet de a virágültetés tovább folytatódik, kacskaringós mintában a nemzeti trikolórt formázva - részletezte a főpolgármester.

A kérdésre, hogy mit szól a kedd estétől ismét elkezdődő tüntetésekhez, Demszky azt válaszolta: nem volna helyes, ha a tüntetők újabb kárt okoznának, de ha ez mégis így történne, a főváros újra rendbehozná a teret.

A rendőrség tavaly október 20-án építette fel a Kossuth téri kordont az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Kossuth tér körül. A kordon törvényességét a Fidesz és civil szervezetek is többször megkérdőjelezték, sőt a Fidesz egyszer el is bontotta.