Budaházy is védi a rendőrök érvelését

Vágólapra másolva!
Összeesküvés-elméletnek tartja Budaházy György azokat a véleményeket, hogy a rendőrök azért fogták el éppen március 15-én, hogy zavargásokat provokáljanak. A tavaly őszi zavargások óta körözött férfi elismerte, hogy ügyvédjén keresztül régóta egyeztetett a feladásáról.
Vágólapra másolva!

"Baromság" - kommentálta Budaházy György az [origo]-nak azokat a politikusi megszólalásokat, amelyek szerint március 15-ei elfogása "időzített" lett volna a rendőrség részéről. Ahogy a férfi fogalmazott: "a valóság sokkal egyszerűbb azoknál az összeesküvés-elméleteknél, amit ezzel kapcsolatban hallani". A Fidesz és a KDNP is felvetette, hogy ki kellene vizsgálni, miért épp az ünnepen fogták el a rendőrök Budaházyt. A rendőrség visszautasította, hogy ez szándékos lett volna.

Kamerák előtt akarta feladni magát

Budaházy közölte, éppen egy kapualjat keresett, hogy a szerinte is feltűnő öltözékét, parókáját és napszemüvegét lecserélje. A férfit azonban kiszúrták a rendőrök, akik csütörtök délután a Deák téren igazoltatták, lefogták, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épületébe szállították. "Feltűnhettem nekik abban a közegben, ami nem is véletlen. Éppen azon voltam, hogy átöltözzek" - mondta utólag Budaházy, aki elismerte, hogy hibázott az álöltözet kiválasztásakor, majd kis gondolkodás után hozzátette: "az is lehet, hogy isteni akarat volt a lebukásom".

Arra a kérdésre, hogy körözése ellenére miért ment ki a rendőrökkel teli belvárosba, azt felelte, hogy "érdekelték a folyamatok". Ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás szerint Budaházy nem az az ember, aki "pincébe bújik". "Mint magyar ember, ünnepelni ment ki az utcára március 15-én"- tette hozzá védője.

Budaházy - ügyvédjén és feleségén keresztül - egyébként már hónapok óta rendszeresen egyeztetett az NNI-vel arról, hogy feladja magát március 15-ét követően. Gaudi-Nagy Tamás szerint több forgatókönyvet dolgoztak ki ennek megvalósítására. Az ügyvéd szerint azt szerették volna elérni, hogy az NNI egyik nyomozója egy semleges helyen, rendőrségi kamerák és a sajtó jelenlétében találkozik Budaházyval, majd együtt mennek be a rendőrségre.

Hét és fél évet is kaphat

A régóta folyó tárgyalásokat megerősítette az [origo]-nak Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa is. A szóvivő ugyanakkor közölte: több időpontban megegyeztek már Budaházyval arra vonatkozóan, hogy mikor megy be a rendőrségre feladni magát, de ezek közül egyiket sem tartotta be a körözött férfi. A Gaudi-Nagy Tamás által vázolt forgatókönyvet nem tudta kommentálni Horváczy, állítása szerint nem tud részleteket az egyeztetésekről.

Elmondása szerint hónapok óta mérlegelte a feladást Budaházy. Szerinte az szólt emellett, hogy lássa a családját, valamint az, hogy ha a március 15-ei események nem döntik meg a kormányt, "nincs értelme tovább bujkálni". A korábbi feladás ellen pedig az szólt, hogy "a nemzeti ünnepen a tömeg elindíthatja a hatalomváltás folyamatát. Erre érdemes volt várni" - állította Budaházy.

Ügyvédje azt tette ehhez hozzá, hogy Budaházy ellen többször változott a gyanú, így nem tudhatták, hogy mi vár rá azt követően, ha feladja magát. Először csoportos garázdaság volt, majd - miután átkerült a BRFK-tól az NNI-hez az ügy - rongálássá emelkedett a gyanúsítás tárgya, aztán állam elleni bűncselekményben tanúként hallgatták volna meg, végül ennek is a gyanúsítottja lett.

Gaudi-Nagy Tamás közölte, hogy ezeket vitatják. Egyébként mind a rongálás, mind az állam elleni bűncselekmény 5-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ami együtt maximálisan 7 és fél év börtönt jelenthet Budaházynak a legrosszabb esetben. Az, hogy nem önként adta fel magát, hanem elkapták, mindenképpen súlyosbító körülmény.

Lencsés Csaba