Nem adja fel a vizitdíjas népszavazást Orbán

Vágólapra másolva!
A Fidesz új megfogalmazásban bocsátaná vizitdíjas kérdését népszavazásra. Külön kérdést tenne fel emellett a kórházi napidíjról is. A vizitdíj már a korábbi kérdések között is szerepelt, és az Alkotmánybíróság döntése után is függőben maradt. Az MSZP azt kéri, hogy Fidesz vonja vissza népszavazási kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

Két újabb kérdést bocsátana népszavazásra a Fidesz: egyet a vizitdíjról, egyet pedig a kórházi napidíjról - jelentette be sajtótájékoztatóján a Fidesz elnöke. Orbán Viktor elmondta: a kérdéseket azon nyomban benyújtják az Országos Választási Bizottságnak (OVB), amint kapcsolatba tudnak lépni Áder Jánossal, aki sajtótájékoztató idején éppen egy Ausztráliába tartó repülőn utazott.

Ennek oka, hogy Áder fog dönteni arról, hogy a vizitdíj eltörlésére vonatkozó kérdésben konkrét dátum szerepeljen-e, vagy mindössze annyi legyen benne, hogy az a következő évben szűnjön meg.

Az Alkotmánybíróság a múlt héten döntött a legnagyobb ellenzéki párt hét népszavazási kérdéséről. A határozat szerint a termőföldről, a gyógyszerárusításról és a kórházakról kezdeményezhet a Fidesz népszavazást, a vizitdíjas és a tandíjas kérdésről pedig újra döntenie kell az OVB-nek. A kormánytagok felelősségéről és a nyugdíjasok munkavállalásáról viszont már biztosan nem lesz referendum - ezeket ugyanis visszadobta az Alkotmánybíróság.

A vizitdíj kérdését azért kell újra benyújtani, mert tavaly ősszel még hivatalosan nem létezett (ahogy a kórházi napidíj sem), azóta pedig bekerült a költségvetési törvénybe, így nem lehet róla népszavazást tartani. Az Ab múlt csütörtöki döntése értelmében azonban az, hogy egy kérdés érinti az Országgyűlés mozgásterét a következő büdzsé elfogadásakor, nem jelenti azt, hogy alkotmányellenes lenne. Vagyis a jövőre nézve lehet olyan népszavazást is tartani, amely érinti a következő évek költségvetéseit.

Kérdésre válaszolva Orbán azt mondta, egyelőre nem kezdték el a három jóváhagyott kérdésben az aláírásgyűjtést. Ennek oka, hogy a Fidesz azt szeretné, ha az összes kérdésről egyszerre szavazhatnának az állampolgárok. Orbán arra kérte az OVB-t, hogy minél hamarabb döntsön a kérdésekről. Mint mondta, ebben az ügyben "nem érdemes az állami szerveknek ravaszkodniuk", mert úgy is "oda kell engedni a választókat az urnákhoz".

Az MSZP azon kifogására, hogy a népszavazás jelentős költségekkel jár, Orbán azt mondta: a Fidesz nem partner abban, hogy egy demokratikus alapintézményt az alapján kérdőjelezzenek meg, hogy mennyibe kerül. Orbán hozzátette: ezen az alapon az lenne a legolcsóbb, ha egy ember egy szobában ülve döntene mindenről.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a bejelentés után elmondta: nem a kormánnyal, nem az MSZP-vel van vitája a Fidesz elnökének, hanem az Alkotmánybírósággal. Hozzátette: úgy látja, a pártelnök "cseles, heroikus küzdelmet vív magával az alkotmánnyal". A szóvivő hozzátette: a pártelnök hatalmi trükkjei nem érnek meg ötmilliárd forintot, amennyibe a népszavazás kerül. Ezért azt javasolják, hogy a Fidesz vonja vissza népszavazási kezdeményezését.