Petrétei pert indít Orbán Viktor ellen

Vágólapra másolva!
Személyiségi jogi pert indít az igazságügyi és rendészeti miniszter Orbán Viktor ellen. Orbán ugyanis több helyen azt nyilatkozta: a rendőrség október 23-án "nyilvánvaló politikai utasításra" "brutális akciókat" hajtott végre a tömeg ellen. A Fidesz elnöke bocsánatot sem akart kérni kijelentéseiért.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi tárca közleményében az áll: "Orbán Viktor valótlan állításaival a jogállamiság alapvető értékeinek semmibevételét rója fel a kormányzatnak (...) Ez olyan súlyos, a kormány és a rendőrség iránti bizalom megingatására alkalmas vád, amellyel szemben a kormány rendészetért felelős tagja indokoltnak és szükségesnek tartja" a pert - olvasható a közleményben.

Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt: amennyiben a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják, akkor béke lesz március 15-én. A pártelnök hangsúlyozta: október 23-án is béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket.

A Fidesz elnöke arra is felszólította a kormányt, hogy maradjon távol március 15-től. "A kormány maradjon távol, a kormány erőszakszervezetei maradjanak távol tizenötödikétől, szabad március 15-ét akarunk! Mi tudjuk, hogy hogyan kell szépen, békésen és méltóságteljesen ünnepelni. Ezt tettük az elmúlt tizenegynéhány évben egészen addig, amíg a saját politikai céljaira a félelemkeltést nem kezdte el használni a kormányzat" - jelentette ki a pártelnök.

A tárca válaszul arra szólította fel Orbán Viktort, hogy kérjen bocsánatot, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett. Orbán kedden kijelentette: nem kér bocsánatot, és megismételte: "az a véleményem, hogy Magyarországon 2006. október 23-án a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális rendőri akciókat".