Rogán hiába kérdezte a játszótérről Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
A Fidesz kordonbontásának helytelenítését olvasta ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Rogán Antal belvárosi fideszes polgármester neki írt leveléből, melyben a Kossuth teret is magában foglaló ötödik kerület polgármestere azt írta: legszívesebben játszóteret csinálna a száz napja kordonnal körbevett térből.
Vágólapra másolva!

"Nem helyes, ha pártpolitikai szempontok befolyásolják ennek a kérdésnek a rendezését. Ezért is tartom különösen károsnak és elítélendőnek a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselőinek Kossuth téri törvénytelen akcióját. Polgármester úr leveléből azt olvastam ki, hogy ön is osztja ezt az álláspontomat" - válaszolta a miniszterelnök Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármesternek.

Rogán ugyanis hétfőn levelet írt Gyurcsánynak, és azt javasolta, legyen a Kossuth tér rendezése pártpolitikától mentes, a főváros adja át a teret a kerületnek, hogy az létrehozhassa ott "az ország legmodernebb és legnagyobb gyermekjátszóterét". "Nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadság korlátozásával, állandó rendőri jelenléttel és az emberek távol tartásával önnek és kormányának nem sikerült biztosítania a belváros nyugalmát"- olvasható Rogán levelében. A polgármester emiatt kéri, hogy a "nagypolitika eszközeit" mellőzve találjanak közös megoldást.

Rogán levelében nem említi konkrétan a Fidesz pénteki kordonbontó akcióját, amelyben Áder János és Pokorni Zoltán mellett ő sem vett részt. Gyurcsány válaszlevelében viszont arról nem fogalmaz egyértelműen, hogy támogatja-e a játszótér tervét. A miniszterelnök azt írja, nyitott arra, hogy ha a kerület, a főváros és az Országgyűlés Hivatala meg tud egyezni és "sikerül közös álláspontot kialakítani a Kossuth tér jogi státusának rendezéséről, akkor a jogszabályok adta keretek között" elősegítse "a tér rendezésének megvalósítását".

A kordonbontásról való igazolatlan hiányzásáról Rogán Antal az MTV-nek azt nyilatkozta: azért nem vett részt, mert polgármesterként dolga akadt. Ha mégis ráért volna, "az persze még nem jelenti azt, hogy (..) akkor elmentem volna magára a kordonbontásra" - mondta Rogán. Szavai szerint a Belváros polgármestereként időnként felül kell emelkednie pártpolitikai érdekeken - vélhetőleg arra utalt, hogy emiatt nem vett részt a bontásban. Ugyanakkor jelezte: egyetért pártjával abban, hogy a Kossuth téren nincs helye kordonnak.