Szomszédaikban bízhatnak a fagyoskodó öregek

Vágólapra másolva!
Minden évben előfordul olyan haláleset, amikor egyedülálló, idős ember saját lakásában hal meg kihűlés miatt. Vannak, akiknek nincs pénzük tüzelőre, mások rosszul érzik magukat, nem kelnek fel és nem gyújtják be a kályhát. A családsegítő központok, és gondozószolgálatok foglalkoznak az idősekkel, a szolgáltatásért azonban fizetni kell, és erre nem mindig futja a nyugdíjból. Ilyenkor jönnek jól a figyelmes szomszédok.
Vágólapra másolva!

A megyei rendőrségek évről évre kiadják közleményüket, amelyben arra szólítják fel a lakosságot, figyeljenek idős, beteg, egyedülálló szomszédaikra. Hiába a figyelmeztetés, már idén is több esetben - Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - előfordult fagyásos haláleset olyanok között is, akik nem hajléktalanok. Volt olyan is, akinek italozó életmódja is közrejátszott a tragédiához, más hazafelé tartott, és az udvarán esett el, ott érte fagyhalál. Van azonban, akit anyagi helyzete miatt fenyegeti fagyás a saját lakásában.

"Nem volt semmi fám"

Az egyedülálló, szegény nyugdíjasokat gyakran csak a szomszédaik mentik meg a fagyhaláltól azzal, hogy az utolsó pillanatban segélyszervezetekhez, vagy a helyi szociális munkásokhoz fordulnak segítségért. A szomszédok segítségére lehet számítani - erősítette meg tapasztalatai alapján a XXII. kerületi családsegítő központ egyik szociális munkása. A családsegítőben a rászorulóknak lakásfenntartási támogatást tudnak adni, ami havi 4-5000 forintot jelent. Aki kimondottan fűtéstámogatást kér, annak egyszeri alkalommal 25 ezer forintot utalnak ki.

A legtöbbet az idősekért az önkormányzati fenntartású területi gondozószolgálatok tudnak tenni. Ők biztosítják például a házi segítségnyújtást, amikor a gondozó rendszeresen látogatja az illetőt vagy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, amikor a bajba jutott személy riasztja a szolgálatot.

"Nem volt semmi fám, annyit fagyoskodtam. Van unokám is, örökösöm is, de nem törődött velem senki" - mondta az [origo]-nak egy idős nő a szentendrei Gondozóházban. Itt tavasz óta egyre több idős ember kért házi segítségnyújtást. A tél közeledtével azonban ezt többen lemondták, mert nem tudták fizetni az ellátásokat.

"Ha a szociális alapgondoskodás jól működne, akkor nem fordulhatna elő, hogy egy idős ember megfagyjon. Működnie kellene a házi gondozásnak vagy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásnak. Ennek ellenére előfordul, hogy valaki rosszul van, nem kel fel, nem gyújt be és megfagy" - mondta az [origo]-nak Morvai Emília, a Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának titkára.

Csak annak segíthetnek, aki kéri

A miskolci területi gondozószolgálat körülbelül 2500 idős embert lát el - mondta az [origo]-nak Nagyné Tarjányi Judit, a gondozószolgálat vezetője. Itt is működik házi segítségnyújtás és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás is. A házi segítség kiterjed arra is, hogy a gondozók segítenek beszerezni a téli tüzelőt és be is gyújtják a kályhát - mondta Nagyné Tarjányi Judit. Jelenleg körülbelül 500 személyt látnak el így, van, akihez naponta többször is ki kell menniük, például aki komfort nélküli, hagyományos, például fatüzelésű lakásban él.

Külterületen élőknél azonban télen a gondozónőknek is nehézséget jelent eljutni az idősekhez. Akiket emiatt nem tudnak ellátni, azoknak felajánlják a gondozóházi elhelyezést. Már idén is felvettek négy nyugdíjast, akinek tavaszig biztosítják az ellátását.

A gondozószolgálat vezetője szerint is jellemző, hogy a szomszédok, barátok jelzik, ha baj van. Előfordulnak olyan esetek is, hogy valaki összkomfortos lakásban él, pénze is lenne fizetni a közüzemi számlákat, de annyira legyengül, leépül, hogy elfelejti fizetni azokat, ezért a szolgáltató kikapcsolja a gázt vagy a villanyt. Ezeket az időseket is a gondozóházban szokták átmenetileg elhelyezni, amíg a végleges elhelyezésüket - például öregek otthonában - meg nem oldják.

Az ellátásért a nyugdíjasoknak itt is fizetniük kell, nyugdíjuktól függően. A legjobb anyagi helyzetben azok vannak, akiknek 112 ezer forint feletti nyugdíjuk van, ők óránként 688 forintot fizetnek a házi segítségnyújtásért. A nyugdíjasok ugyanakkor csak azért az ellátásért fizetnek, amit a lakásukban végez a gondozónő, így például a bevásárlás vagy a gyógyszer kiváltása ingyen van. Az idősek ezért megpróbálják minimálisra csökkenteni a lakásukban végzett ellátás óraszámát, hogy minél kevesebbet kelljen fizetniük. Előfordul az is, hogy szólnak, a hónapban többször ne menjen a gondozónő, mert nem tudnak többet fizetni. "Ha elzárkóznak, megkeressük a családtagjaikat, ismerőseiket, hátha ők jobb belátásra bírják őket, vagy előfordulhat, hogy a rokonok átvállalják a költségeket" - mondta a gondozószolgálat vezetője.