Nyolcpontos levelet írt Sólyom László

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének küldött levelet az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról azt követően, hogy csütörtökön visszaküldte a törvényt a parlamentnek. Sólyom arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány tervezetének nincs elég társadalmi és szakmai támogatottsága, valamint nem készült megfelelő hatástanulmány sem.
Vágólapra másolva!

"Nem értek egyet a törvény megalkotásának módjával. Nem értek egyet azzal sem, hogy a törvény - álláspontom szerint - nem tartalmazza a tárgyával összefüggő összes szükséges garanciát, továbbá, hogy hatása - többek között a későbbi jogalkotásra utalt lényeges kérdések miatt is - kiszámíthatatlan" - kezdi Szili Katalinnak címzett levelét (a teljes levél itt) Sólyom László köztársasági elnök.

Sólyom azt követően küldte el az egészségbiztosítási rendszer átalakításával kapcsolatos részletes álláspontját az Országgyűlés elnökének, hogy csütörtökön visszaküldte az erről szóló törvényt a parlamentnek.

A köztársasági elnök levelében kifejti, hogy szerinte egy ilyen, mindenkit érintő rendszer átalakítása nem képzelhető el a parlamenti erők közötti konszenzus nélkül, ellenkező esetben kormányváltáskor az új vezetők egy teljesen más irányú változtatásba kezdenek.

Sólyom szerint ugyancsak szükséges, hogy azt az orvostársadalom többsége, az egészségügyi dolgozók többsége támogassa a változtatásokat. Sérelmezi azt is, hogy a szakmai szervezetek nem vagy megkésve kaptak tájékoztatást a készülő törvény szövegéről.

"A jogalkotási eljárás alapvető követelményeit súlyosan sérti, de a törvény jövendő hatását is bizonytalanná és kockázatossá teszi, hogy nem készült hozzá valódi hatástanulmány" - folytatja a törvény előkészítésével szembeni kritikáit. Szerinte az Egészségügyi Minisztérium által készített háttértanulmány nem tekinthető hatástanulmánynak, mert számszerűsített hatásokat nem tartalmaz.