Temetőbe vándorolnak az orosz hősök emlékművei

Vágólapra másolva!
Száműzhetnék a temetőbe, de akár újra vörösre is festhetnék szovjet emlékművük megsárgult csillagát Doboz község lakói, akiket szokatlan renoválással lepett meg az orosz nagykövetség. Oroszország több mint tíz éve újítgatja fel saját pénzből a Magyarországon elszórt hősi obeliszkeket, de konfliktusa még sosem adódott ebből. Októberben azonban rikító sárgára mázolták a Békés megyei község főterén álló vörös csillagot és talapzatát, amelynek most régi színét siratják a Marx utca és Vöröshadsereg utca lakói.
Vágólapra másolva!

Évente 10-20 szovjet hősi emlékművet újítanak fel Magyarországon Oroszország költségére különösebb feltűnés nélkül, és a temetőkben álló oszlopok megszépítése nem is zavar senkit. A Békés megyei Doboz emlékművének októberi rendbetétele azonban kivívta a lakosok nemtetszését. Igaz, a helyiek nem a szocialista jelkép gondozását kifogásolták, hanem ellenkezőleg: azt, hogy a község főterén álló, eddig vörös csillaggal díszített obeliszket "karbantartás" címén, a helyiek megkérdezése nélkül okkersárgára mázolták.

Az átfestést az Oroszországi Föderáció nagykövetségének megbízásából végezte egy helyi vállalkozó, a felújításról szeptember elején telefonon, nem sokkal később pedig levélben is tájékoztatták a község vezetését. Azt persze nem közölték, hogy átfestik a műemléket, pedig sok helyi szerint nem is történt más, mint hogy az "ízléstelen" színnel lekenték az obeliszket. Sorsát a csillag sem kerülte el, amely egyesek szerint arany, mások szerint inkább szintén csak sárgás színt kapott.

A településen, ahol a nagyobb utcák még mindig Marxról, november 7-ről és a Vörös Hadseregről vannak elnevezve, általános elutasításra talált a besárgítás: "Nagyon ronda sárga lett, nem tudom, ki találta ki, de sokkal jobb lett volna, ha eredeti szépségében hagyják" - mondta például az [origo]-nak egy 51 éves asszony, aki maga is Marx utcai lakos. Mások azt hangoztatták, hogy az általuk már olyannyira megszokott emlékmű egyáltalán nem volt lepusztultabb, mint a magyar katonák emlékműve, ezért ehhez sem kellett volna hozzányúlni.

Helyettünk csinálták

A helyi véleményével szemben Vjacseszlav Bugakov, az orosz nagykövetség főtanácsosa szerint azért volt szükség a felújításra, mert a magyarországi emlékművek a szovjet katonák kivonása óta egyre rosszabb állapotban vannak. Egy 1995-ös kormányközi megállapodás értelmében mindkét fél gondozza a területén található, a másik ország katonáinak állított emlékeket, de nincs akadálya annak sem, hogy egyikük a másik területén saját költségből maga újítsa fel a műemlékeit. Ehhez még bejelentést sem kell tenniük, a nagykövetség évente egyszer ad csak le egy listát a felújítani kívánt emlékművekről, de a munkálatok pontos idejéről és módjáról előre senkinek nem tartozik elszámolással.

Bármily hihetetlen, az oroszok tulajdonképpen a magyar önkormányzatok kötelezettségét végzik el: máig érvényben van ugyanis egy 1947-es törvény, amely előírja, hogy a községeknek karban kell tartaniuk a szovjet katonai emlékműveket - mondta az [origo]-nak Horváth Lajos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó Irodájának vezetője. "Se a török, se a bolgár, se a többi emlékműre nem vonatkozik ilyen törvény, de a szovjetre még mindig" - tette hozzá.

"Magyarországon több mint 900 szovjet emlékmű található, és ha futja az erőnkből, szeretnénk mindet felújítani" - mondta a törekvésekről az orosz nagykövetség főtanácsosa. A felújítások 1995 óta folyamatosak, idén eddig 6-7 település emlékművét szépítették meg - tette hozzá, példaként említve Doboz mellett Aszódot, Tökölt és Kisvárdát is. Az [origo] meg is kereste ezeket a településeket, de az önkormányzatnál nem sokat tudtak a dologról: ezeken a helyeken ugyanis a temetőkben kevésbé szem előtt állnak az emlékművek. Kisvárdán még a temető üzemeltetője sem tudta megmondani, hogy hozzányúlt-e valaki az emlékműhöz, sőt, azt sem igazán tudta, hogy van-e vörös csillag az obeliszken vagy sem.

Újrafesteni vagy eltűntetni

Az elmúlt 10 évben mintegy 40-50 önkormányzat helyezte át közterületről a temetőbe ezeket az emlékműveket az orosz fél hozzájárulásával - magyarázta a helyzetet a Hadisírgondozó Iroda vezetője. Ha a községben lenne ilyen szándék, akkor Horváth szerint Dobozon is ez lehetne az egyik megoldás a sárga emlékmű eltüntetésére, de - mivel továbbra is az önkormányzat feladata a karbantartás - akár újra át is festhetnék azt. Ehhez persze célszerű egyeztetni az oroszokkal, de biztosan nyitottak lennének rá - tette hozzá.

A lehetséges színeket firtatva azt is megtudtuk, hogy nincs törvényi korlát: a szovjet emlékművek kivételt képeznek a tiltott önkényuralmi jelképek alól, ezért akár vörösre is vissza lehetne festeni a besárgított csillagot. A Hadisírgondozó Iroda vezetője szerint egyébként is csak balszerencse, hogy a felújítás után ilyen lett az emlékmű, a szín vélhetően a kivitelezhetőnek köszönhető, aki így alkudott meg a nagykövetséggel. "Talán ebből a festékből tudta legolcsóbban kihozni" - vélekedett Horváth, és feltételezését Vjacseszlav Bugakov válasza is megerősítette: "Az is lehet, hogy csak ilyen színű festék volt" - magyarázta az okkersárgát a főtanácsos.