Újra van víz a kistarcsai kórházban

Vágólapra másolva!
Újra van fűtés és vízszolgáltatás a kistarcsai kórházban, ahol pénteken csőtörés volt. A betegek ugyanakkor egyelőre nem ihatnak csapvizet, és a műtétek is szünetelnek. A Pest Megyei Közgyűlés elnöke cáfolta, hogy kihűlt volna az épület, és ezért fáztak a betegek.
Vágólapra másolva!

Tűzoltók és más szakemberek helyreállították a fűtést és a vízszolgáltatást a kistarcsai Flór Ferenc kórházban, ahol csőtörés miatt nem volt sem víz, sem fűtés péntek este óta - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-vel. Dobson Tibor elmondta, hogy szombaton hajnali egy órára sikerült normalizálni a helyzetet, a vízellátást és a fűtést egy elkerülő vezeték kiépítésével oldották meg.

Az ÁNTSZ előírásainak megfelelően ugyanakkor a kórházban egyelőre tilos a csapvizet emberi fogyasztásra használni: a kijavított vízhálózatot fertőtleníteni kell, majd ellenőrizni a vezetékbe jutó víz minőségét. Ha három napon át negatívnak bizonyulnak a vizsgálati eredmények, akkor minősítik ismét emberi fogyasztásra alkalmasnak a csapvizet. Addig is ásványvízzel látják el a kórház betegeit és a személyzetet. A katasztrófavédelem háromezer liter ásványvizet és egy hét köbméteres lajtoskocsit bocsátott a kórház rendelkezésére.

Dobson Tibor elmondta azt is, hogy a kórházban ápolt csaknem hatszáz beteg közül senkit sem kellett más kórházba átszállítani. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) pénteken közölte, hogy a sürgősségi betegfelvételt átvette a Központi Ágynyilvántartó, több kórházat jelölt ki a Flór Ferenc Kórházhoz tartozó betegek fogadására. Közölték azt is, hogy a Pest megyei kórházban kórházban a műtéteket leállították, csak a vízhálózat fertőtlenítése után lehet újra műteni. Az újszülöttek kórtermében elektromos fűtőtest ad meleget.

A Pest Megyei Közgyűlés elnöke közleményt adott ki, amelyben cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy olyan hideg lett volna a kórházban, hogy pokrócokat kellett osztani a betegeknek. "Mivel a hibát gyorsan sikerült kijavítani, így a fűtési rendszer nem hűlt ki, a kórház összes helyiségében megfelelő maradt a hőmérséklet, így plusz takarókat sem kellett kiosztani. A kórház betegei és dolgozói egy percig sem voltak semmiféle veszélyben és egyes médiumok állításaival szemben nem fázott senki sem" - fogalmazott a közgyűlési elnök.