Tüntetést oszlatott fel a rendőrség Budapesten

Vágólapra másolva!
Be nem jelentett tüntetés kezdődött a Batthyány-örökmécsesnél Budapesten. A rendőrség - ahogy egy nappal korábban jelezte - feloszlatta a demonstrációt, és 32 embert állított elő, köztük egy újságírót.
Vágólapra másolva!

Feloszlatta a rendőrség az engedély nélküli demonstrációt szombaton kora este Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél gyülekezőket a mintegy háromszáz rohamrendőr rövid idő alatt kiszorította a térről. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint fél hétre szinte teljesen kiürült az örökmécses környéke, csak a Hold utcában maradtak rendőrök és rendőrségi járművek.

A rendőrök előzőleg hangosbemondón keresztül szólították fel az embereket, hogy hagyják el a helyszínt. A mintegy száz demonstráló egy része símaszkkal, kendővel illetve európai uniós zászlóval takarta el az arcát - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A Báthory utca és a Hold utca között mintegy kétszáz rohamrendőr sorakozott fel.

A felszólítás ellenére a csoport egy része az örökmécses közelében maradt, és egymásba kapaszkodva próbált ellenállni a rendőri intézkedésnek. A rendőrök több embert igazoltattak, megmotoztak, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján közölt adatok szerint este hétig 32 főt állítottak elő. Köztük volt Gonda László, a Magyar Nemeti Bizottság 2006 ügyvivője és az Index újságírója is, aki éppen a tudósítását diktálta telefonon.

A megmozduláson való részvételre a Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű szervezet egyik képviselője buzdított egy internetes hírportálon. A BRFK már péntek este közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy értesültek a készülődő demonstrációról. Közölték, bejelentés nem érkezett hozzájuk, ezért a rendőrség "a leghatározottabb módon fel fog lépni a csoporttal szemben, a fokozatosság elvét betartva, a törvényes keretek között fog intézkedni".

A BRFK honlapján megjelent közlemény szerint tüntetők nem hivatkozhatnak a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egyik korábbi döntésére, főképp, ha hetekre előre szervez valaki be nem jelentett demonstrációt. A bíróság konkrét magyar érdekeltségű ügyben hozott döntése szerint politikai döntésre adandó azonnali válaszként lehet bejelentés nélkül, spontán, békés módon, mások jogait nem sértve demonstrálni.