Jogvédők bírálják az újságírók előállítását

Vágólapra másolva!
A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság is bírálja a rendőrséget, amiért egy szombati be nem jelentett tüntetésen két újságírót is őrizetbe vettek. A TASZ ügyvivője, Schiffer András sajátos rendőrállami intézkedésként jellemezte a történteket. A Helsinki Bizottság szerint az intézkedés sértette a sajtószabadságot és több jogszabályt is.
Vágólapra másolva!

"Eddig nem volt szokás Magyarországon intézkedés alá vonni a munkájukat végző újságírókat" - mondta az [origo]-nak Schiffer András ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője a rendőrök szombati akciója kapcsán.

Szombaton este a Batthyány-örökmécsesnél tartott engedély nélküli megmozdulás miatt 32 személyt állítottak elő a rendőrök. Köztük volt két újságíró is, az Index és a HVG munkatársa.

A rendőrség szerint a felszólítás során külön felhívták a jelen lévő sajtómunkatársak figyelmét, hogy ők is hagyják el a rendőri intézkedés helyszínét, a rendőri munka akadályozásának elkerülése érdekében. Az Index újságírója azt állította, hogy ő a csoporttól jó tíz méterre állva adta le tudósítását, amikor a rendőrök hozzá léptek, a HVG munkatársa pedig épp távozni készült, amikor a rendőrök feltartották.

Schiffer szerint mivel nem történt csapaterő alkalmazásával tömegoszlatás, vagyis nem erővel tolták ki a helyszínről a tüntetőket, a rendőrségnek elegendő ideje volt megállapítani, ki a tüntető és a ki az újságíró a helyszínen. Őrizetbe vételre pedig csak akkor kerülhetett volna sor, ha az újságírókat egyenként felszólították volna, hogy hagyják abba jogellenes cselekedetüket, mivel szabálysértést követnek el, és ennek nem tesznek eleget. A tudósítások szerint viszont ez nem történt meg - tette hozzá Schiffer. Az nem elég, jegyezte meg, "hogy a megafonba egyszer belekiabálják, hogy oszoljon a tömeg". Schiffer szerint indokolatlan volt a bilincs használata is, mivel az újságírók nem tanúsítottak ellenállást.

"Alkotmányos garancia, hogy a rendőri intézkedéseket a nyilvánosság ellenőrizze" - jegyezte meg az ügyvéd. Hozzátette, hogy az intézkedés azért is kifogásolható, mert a törvény szerint az azonos magatartást tanúsító csoporttal szemben azonos módon kell eljárni, viszont a helyszínen tartózkodó többi újságírót nem állították elő. "Egyértelműen erőfitogtatásról van szó" - jegyezte meg Schiffer.

Az ügyvéd elismerte, hogy a jogosulatlan tüntetés résztvevőivel szemben jogos volt a rendőri fellépés, viszont az újságírók nem olvadtak be a tömegbe. "Eddig sosem volt probléma az újságírókkal jogosulatlan tüntetésnél" - mondta Schiffer, aki szerint az újságíró akkor sem követ el szabálysértést, ha a tömegbe vegyül egy tüntetésen, viszont jól látható diktafonja, kamerája mutatja, hogy a munkáját végzi.

Bírálta a rendőrök intézkedését a Magyar Helsinki Bizottság is. "A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az újságírók szombati megbilincselése és előállítása súlyosan sértette a sajtószabadságot, valamint a rendőrség működésére vonatkozó jogszabályok előírásait" - áll a szervezet közleményében.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az eljáró rendőrök több ponton megsértették a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot, az újságírók ellen indított szabálysértési eljárásoknak pedig nincsen valós jogalapjuk. Emellett a rendőri eljárás súlyosan csorbította a sajtószabadságot is. "Mind az állampolgároknak, mind a rendőrségnek érdeke a rendőrségi akciókról való tárgyilagos tájékoztatás lehetővé tétele, enélkül ugyanis a rendőrség elszámoltathatósága illúzió csupán" - áll a közleményben.

"Rendszeresen hivatkoznak arra tüntetők, hogy ők újságírók. Egy tömegben pedig nem lehet megállapítani, ki újságíró és ki nem az" - mondta az [origo]-nak a szombati esettel kapcsolatban Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Hozzátette: szokás szerint volt parancsnoki kivizsgálás az előállításokat követően, és aszerint jogszerű és szakszerű volt a rendőrök eljárása. Hozzátette: 8 napon belül kérhetnek jogorvoslatot az előállítottak.