Századvég-Forsense: Mélyponton az MSZP

Vágólapra másolva!
A valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt a kormánypártok támogatottsága a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint, a Fideszre pedig már az összes megkérdezett körében is kétszer annyian szavaznának, mint az MSZP-re. A felmérés szerint a lakosság általános közérzete is mélypontra jutott.
Vágólapra másolva!

A valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt a kormánypártok támogatottsága a Századvég és a Forsense novemberi közvélemény-kutatása szerint: az MSZP 14, az SZDSZ pedig mindössze 1 százalékon áll az összes megkérdezett körében. Jelenleg a megkérdezettek 28 százaléka szavazna a Fideszre, vagyis kétszer annyian támogatják a legnagyobb ellenzéki pártot, mint a szocialistákat. Az MDF-et az összes választásra jogosult 3 százaléka támogatja.

A felmérés szerint nőtt azok száma, akik biztosan nem mennének el szavazni, novemberben a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt venne egy most vasárnapi választáson, de csak 41 százalék választ pártot is. Az ő körükben a Fidesz 61, az MSZP 28 százalékon áll, az MDF támogatottsága 5, az SZDSZ-é 2 százalék. Az MSZP még a korábban stabil tábornak tartott idősek körében is sokat veszített népszerűségéből: szeptember óta az 5 százalékos MSZP-előny 5 százalékos Fidesz-vezetéssé változott. A Fidesz 9 százalékkal vezet a fővárosban is.

A felmérés szerint a kormány munkáját a válaszadók 61 százaléka, az ellenzékét pedig 50 százaléka értékeli negatívan. Tízből hárman mindkét oldal tevékenységére negatív osztályzatot adtak. 43 százaléknyi választópolgár kormányváltást akar, és 32 százaléknyian vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a kormánynak maradnia kellene. Az elmúlt hónaphoz képest hat százalékkal csökkent azok aránya, akik választani tudnak a két lehetőség közül.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják többen (32 százalék) alkalmasnak a kormányfői poszt betöltésére. Gyurcsány Ferenc támogatottsága ebben az összehasonlításban 27 százalékos. A felmérés azonban mindkét politikus esetében csökkenést mutat (Orbánnál 5, Gyurcsánynál 4 százalékosat), ami a kutatók szerint az általános közérzet romlására vezethető vissza.

A lakosság általános közérzet indexe ugyanis az elmúlt hónapok 30 pont körüli értéke után november első napjaira 25 pontra süllyedt, ami az eddig is negatív közhangulat további romlását jelzi. A megkérdezettek mindössze 4 százaléka gondolja úgy, hogy jól vagy kifejezetten jól mennek a dolgok az országban, kétharmaduk közepesnél rosszabb osztályzattal illette a közállapotokat. A romló közhangulat a kutatók szerint azt is jelzi, hogy a kormány nem tudta számára kedvező hírekkel tematizálni a közbeszédet.