Az SZDSZ torkán akad az MSZP százasa

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatig egymásnak feszülnek a koalíciós pártok az egészségügyi reform kapcsán. A szocialisták száz módosító javaslattal készülnek, a szabad demokraták pedig attól tartanak, hogy ezzel felpuhítják a törvényt. Az SZDSZ azzal fenyegetőzik: lehet, hogy nem is szavazza meg a jogszabályt. Vita folyik például arról, mennyit érjen egy beteg az új rendszerben és hogy a magáncégek elfoglalhassák-e a vezérigazgatói irodákat.
Vágólapra másolva!

Közel száz módosító javaslatot nyújt be kedden az egészségbiztosítási reformról szóló törvényhez az MSZP-frakció - közölték az [origo]-val szocialista egészségpolitikusok. A módosító indítványok magas száma arra utal, hogy továbbra is konfliktust okoz a koalíciós pártok között a biztosítási reform. A tervezetre még a benyújtás előtt rábólintott a kormány, azonban úgy tűnik, az MSZP-frakció több ponton is változtatna azon.

Jogok

Az egyik vitatott pont, hogy a pénztárakban kisebbségi tulajdonosként megjelenő magántőkének milyen jogosítványai legyenek. A jelenleg a parlament előtt lévő javaslat szerint a vezérigazgatót a befektető adná, miközben neki csak kisebbségi tulajdona - legfeljebb 49 százaléka - lehetne az alakuló pénztárakban. Az SZDSZ az erős menedzsmentjogokat azzal indokolta, hogy a magántőkét így tennék érdekeltté a befektetésben, ráadásul a kisebbik koalíciós párt tőle várná a hatékonyabb működéshez szükséges szakértelmet is.

Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke az [origo]-nak elmondta: a módosító javaslatok között szerepel olyan, amely lazítana a profitorientált befektetők pozícióin. A politikus szerint az egyik beadványban szerepelni fog az, hogy a tulajdonosok a tulajdoni hányad alapján szólhassanak bele a döntésbe. Schvarcz hozzátette: a menedzsmentjogok kapcsán többféle - akár egymással ellentétes - módosító javaslatot is beterjesztenek, és a későbbi egyeztetések során dől el, hogy melyik kap majd támogatást.

Ki mennyit ér

A másik vitás kérdés az, hogyan történjen a fejkvóta számítása. A reform után ugyanis a pénztárak nem az ügyfeleik adózáskor befizetett járulékait kapják meg, hanem egy olyan rendszer alapján jutnak pénzhez, ami figyelembe veszi az ügyfelek szociális helyzetét. Erre azért van szükség, mert ha minden biztosított után ugyanakkora összeget fizetne az állam a pénztáraknak, akkor az a pénztár csődbe menne, amelyiknek túl sok idős ügyfele van. A jelenlegi törvénytervezet a fejkvóta kiszámítása kapcsán csak két konkrét tényezőt említ: az ügyfél nemét és korát.

Korábban felmerült, hogy a fejkvóta kiszámításánál vegyék figyelembe azt, hogy az ügyfél az ország melyik területén él. Az ország keleti részén élő, rosszabb szociológiai helyzetű emberek ugyanis ritkábban mennek orvoshoz - még akkor is, ha arra szükség lenne -, mint például a jobb körülmények között elő fővárosiak. A nagyobb összegű fejkvótával pedig jobban lehetne gondoskodni ezekről a csoportokról. Az SZDSZ azonban nem támogatta, hogy a fejkvótába rögtön beszámítson az, hogy valaki hol él. A kisebbik koalíciós párt ezt azzal indokolta, hogy ebben az esetben a fővárosra jóval kevesebb pénz jutna, amiből pedig nem lehetne fenntartani a budapesti kórházakat. A keleti megyékben pedig hirtelen nem tudnának mit kezdeni akkora összegű forrással - mondta egy neve elhallgatását kérő SZDSZ-es politikus.

Az SZDSZ ezért egy 5-6 éves átmenetet javasolt, a párt szerint ezután lehetne figyelembe venni a területi jellemzőket. Az MSZP viszont megosztott a kérdésben. Schvarcz Tibor szerint fokozatosan kell érvényesíteni a fejkvóta kiszámításánál a területi eltéréseket. Vojnik Mária, a parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s tagja viszont úgy fogalmazott az [origo]-nak, hogy a területi egyenlőtlenségeket nem lehet fokozatosan érvényesíteni, azoknak azonnal meg kell jelenniük a fejkvóta kiszámításában. Jelenleg ez nem pontos a törvényjavaslatban - tette hozzá Vojnik.

Vétó

Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár az [origo]-nak nem akarta kommentálni az MSZP módosítási terveit. A politikus szerint erről csak akkor lehet beszélni, ha már azokat beterjesztették. Horn hozzátette: a koalíciós pártok között nincs nézeteltérés, vita az MSZP-n belül folyik. Minderről szerettük volna megkérdezni Schvarcz Tibort, a politikus az SZDSZ-es kijelentésre azonban azt mondta: nem akarja kommentálni. Egy neve elhallgatását kérő, egészségügyben jártas SZDSZ-es politikus viszont azt mondta: több kompromisszumra az SZDSZ nem hajlandó, ha olyan módosítást fogad el az Országgyűlés, amely például jelentősen szűkíti a kisebbségi tulajdonos jogait, akkor az SZDSZ nem fogja megszavazni a törvényt.