Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sms-jegyet vezetne be a BKV

Vágólapra másolva!
Jövő tavasszal vezetné be a BKV a jegyvásárlást sms-ben. Az elképzelés szerint az sms-ben megváltott jegyek hétköznap 60, hétvégén 90 percig lennének érvényesek. A módszert már több európai városban bevezették.
Vágólapra másolva!

Ha a javaslat megvalósul, az utasok a jövőben mobiltelefonjaikra is meg tudják váltani a szükséges vonaljegyet. Az elképzelés szerint az sms-ben megváltott jegyek 60, hétvégéken 90 percig lesznek érvényesek, és teljes körűen biztosítanák a BKV használatát az utasok számára.

A tervek szerint az új rendszert 2008. tavaszán vezetnék be. Ezzel a lehetőséggel elkerülhető lesz a sorban állás a jegypénztárnál, és nem kellene az elromlott automatával sem bajlódni.

A koncepció szerint a digitális jegyek 60, hétvégén 90 percig lennének érvényesek. A járművekre csak azután lehetne felszállni, ha megérkezett a jegyvásárlásról szóló visszaigazolás, a jegynek az ellenőrzés pillanatában érvényesnek kell lennie. A digitális jegyformátum az éjszakai járatokon is működne. A viteldíjon felül az sms díja is az utazókat terhelné.

Prágában jövő év elején tervezik az sms-jegyek bevezetését. Az ottani rendszer szerint az utasok a telefonjukat fogják megmutatni az ellenőröknek. Amennyiben az ellenőr úgy véli, hogy a menetjegy hamísított egy újabb sms segítségével tudja majd leellenőrizni. Budapesten is hasonló módon működne ezeknek a jegyeknek a bemutatása.

A módszer már több európai nagyvárosban is működik, Göteborgban a jegyforgalom 40 százalékát, Helsinkiben 30 százalékát adják az sms-jegyek - áll a BKV közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről