Nem mer egyedül dönteni a Fidesz a fairtásról

Vágólapra másolva!
Szavazás helyett ötpárti tárgyalást kezdeményezett a XII. kerület csütörtökön arról a tervről, amely 173 ezer négyzetméternyi zöldterület beépítését vagy más kategóriába történő átminősítését irányozza elő. Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere a döntést azzal indokolta, hogy politikai támadások érték az ügyben. Az MSZP és az SZDSZ szerint érthetetlen, hogy a kerület miért akar ekkora területű erdőt beépíteni, az önkormányzat szerint viszont a területek többsége csak papíron erdő.
Vágólapra másolva!

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem tárgyalta csütörtök esti ülésén a XII. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, amely azt javasolta, hogy 173 516 négyzetméternyi zöldövezetet (erdőt, közparkot) minősítsenek át építési övezetté vagy közösségi (azaz mindenki számára nyitva álló) területből intézményi (azaz zárt) területté.

Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere az [origo]-hoz eljuttatott pénteki közleményében azt írta: az ellenzék politikai támadást indított a terv ellen, ezért ötpárti tárgyalást kezdeményez. A polgármester szerint fontos lenne, ha a témában szakmai szempontok alapján közös véleményt alakítana ki a képviselő-testület.

Élő Norbert, az MSZP kerületi frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta: sikerként könyvelik el a döntést, a koncepció ugyanis hatalmas méretű zöldterület beépítésével járt volna, ami elfogadhatatlan volt a számukra. A politikus szerint így a tervezet legkorábban december 6-án kerülhet az önkormányzat elé, a következő testületi ülés ugyanis ekkor lesz.

A fideszes vezetésű önkormányzat által összeállított tervezet lakóövezetté nyilvánítaná például 20 ezer négyzetmétert a Kútvölgyi út közelében fekvő Dániel úti kiserdőből. A terv szerint a MOM Park közelében fekvő Gesztenyéskert 11 ezer négyzetméterének egy részén parkoló épülne, a Hollósy Simon utca alatt pedig mélygarázs létesülne.

Az ingatlanok átminősítését a kerület a legtöbbször azzal indokolta, hogy bevételt hoz az önkormányzatnak. Számos zöldövezetet ugyanis olyan területté minősítenének át, ahol családi házakat lehet építeni. Ilyen például az Árnyas utca, ahol 8 ezer, az Irtás utca, ahol 10 ezer négyzetméternyi erdő helyén lehetne házakat építeni, ha megvalósulna a kerület előterjesztése. Van olyan terület is a kerületi előterjesztésben, amelyet arra hivatkozva sorolnának át, hogy azt egy ott fekvő étterem tulajdonosa kérte.

A szocialisták és a szabad demokraták szerint érthetetlen, miért van szükség a jelenleg érintetlen erdők és parkok ekkora mértékű beépítésére. Pokorni közleménye szerint az átsorolás a Hegyvidék területének mindössze 1 százalékát érintené. Ráadásul a területek nagy része jelenleg tévesen van besorolva. Ilyen például a városmajori templom, amely papíron közpark, vagy a Jánoshegyi úti Sporthotel, amely papíron erdő, valójában azonban többszintes épület áll a telken.