Orbán szerint kizárt a nagykoalíció

Vágólapra másolva!
Nincs lehetőség a nagykoalícióra - jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki szerint egyedül a jobboldal képes a "kisemberek" és a középosztály közötti szövetség létrehozására. Nagykoalíciót állítólag Kósa Lajos fideszes politikus emlegetett, de a napokban az SZDSZ egyik vezetője is beszélt arról, hogy egy Orbán nélküli Fidesszel lehetséges az együttműködés.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt női tagozata által rendezett, Kiút a szociális válságból nevű konferencián jelentette ki, hogy kizárt a nagykoalíció lehetősége. Az ellenzéki vezető azt mondta, a most a jobboldal nem lesz képes szociális jobboldalként viselkedni és érdekegyesítőként fellépni, akkor "Magyarországon cudar világ" következik.

"Azt kell mondanom, hogy a középosztálynak kezdeményezően kell fellépnie a történelmi szövetség, a kisember, a szociális válságtól gyötört milliók és a ma még önálló, szilárd egzisztenciával rendelkezők közötti történelmi szövetség létrehozásában" - fogalmazott Orbán, aki szerint ezt rajtuk kívül egyetlen más politikai erő nem lenne képes végrehajtani, ezért is nem tartja lehetségesnek a nagykoalíciót.

A német Süddeutsche Zeitung közölt nemrég portrét Kósa Lajos fideszes politikusról, és a cikkben az szerepelt, hogy Kósa sürgette a vezető politikai erők összefogását a nemzet érdekében, és példaként említette Kósa a németországi nagykoalíciót, azaz egy olyan elképzelést, amely - mint a lap fogalmazott - a magyar jobboldal számára viccnek számított.

Az MSZP részéről a nyilvánosság előtt nem is vetette fel senki a Fidesszel való közös kormányzás lehetőségét. Az SZDSZ egyik vezető politikusa, Horn Gábor keltett figyelmet azzal a megjegyzésével, hogy az SZDSZ be van szorítva abba a szerepbe, hogy csak az MSZP-vel tud szövetségre lépni.

Megjegyezte: ő viszont úgy gondolja, hogy egy következetes konzervatív párttal az SZDSZ-nek lenne mit keresnie a parlamentben vagy akár kormányon is. Az SZDSZ ügyvivője azt is el tudná képzelni, hogy egy Orbán Viktor nélküli konzervatív liberális erő az SZDSZ szövetségese legyen.