Hajnalban sztrájkolnak a BKV buszsofőrei

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megegyeznie a BKV két szakszervezetének a cég vezetésével, ezért kedd hajnalban két buszgarázsban figyelmeztető sztrájkot tartanak, de várhatóan egyes villamosok sem közlekednek. A munkabeszüntetéssel a tervezett járatritkítások és leépítések, illetve a munkakörülmények romlása ellen tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Megtartja kedden hajnalban kétórás figyelmeztető sztrájkját a BKV két szakszervezete - jelentették be az érdekképviseletek vezetői. Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezetének és Bartha Pál, a Budai Fürst Autóbusz Szakszervezetének elnöke elmondta, a hétfő délelőtti tárgyaláson sem tudtak megegyezni a BKV vezetésével.

A sztrájkot elsősorban a tervezett leépítések, továbbá a munkakörülmények romlása és a járatritkítások miatt tartják. Nemes szerint nem megfelelő az autóbuszok alkatrészellátása, Bartha Pál ezt azzal egészítette ki, hogy az autóbuszok állapota már veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

A szakszervezeti vezetők szerint a budapesti autóbusz-forgalom 50 százalékát érinti a munkabeszüntetés, és több budai villamosjárat sem közlekedik a sztrájk ideje alatt, kedden hajnali 4 és 6 óra között. A sztrájk többek közt a 3-as, a 7-es, a 9-es, 27-es, a 40-es, a piros 40-es, a 73-as, a 139-es és a 173-as autóbuszt, illetve egyebek mellett a 18-as, a 19-es és a 41-es villamos közlekedését érinti. A főváros teljes közlekedése várhatóan reggel 8 órára áll majd helyre.

Az érdekképviseletek vezetői közölték: a sztrájkkal az érintett hatóságok és a BKV-t tulajdonló Fővárosi Önkormányzat figyelmét akarják felkelteni. Nemes és Bartha visszautasították a BKV vezetőinek állítását, hogy önös érdekek miatt szervezték a munkabeszüntetést.