Vágólapra másolva!
Bőrbetegségnek számít a tűzoltóságnál a tetoválás, ezért nem lehet tűzoltó, akinek a takaratlan testfelületén tetoválás található. A katasztrófavédelem szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a rendvédelmi dolgozókra konzervatív kulturális szabályok vonatkoznak. A tetoválást tiltó rendelet szerint fontos szempont, hogy mit ábrázol a rajz. A túlsúly viszont nem akadály, sőt, sérvvel is beválhat valaki tűzoltónak.
Vágólapra másolva!

Az alkarján lévő tetoválása miatt nem lehetett tűzoltó egy 22 éves férfi, aki minderről az [origo]-hoz eljutatott levelében számolt be. A jelentkezőt azzal az indokkal utasították el, hogy a takaratlan testfelületen található tetoválás bőrbetegségnek számít, ami pedig kizárja a felvételt. "Ha megmentem egy ember életét, vagy eloltok egy lakóházat, nem mindegy, hogy tetoválva vagyok-e, vagy sem?" - írta.

A látható testfelületen - arcon, nyakon, kézfejen - lévő tetoválás valóban kizáró ok - erősítette meg az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mindezt a belügyminisztériumi dolgozók alkalmassági követelményeiről szóló, 2000-ben készült rendelet tartalmazza.

A rendelet szerint "a tetoválásoknál figyelembe kell venni annak elhelyezkedését (fedett testrész), nagyságát, témáját, jellegét (szakmai és közerkölcsi szempontok); amennyiben a leírt követelményeknek nem felel meg, "AN" (alkalmatlan) minősítés szükséges".

A jogszabály értelmében a rendvédelmi dolgozókra konzervatív kulturális követelmények vonatkoznak, vagyis a tetoválás mellett a bozontos haj vagy a hosszú szakáll sem kívánatos. "Nem túl bizalomgerjesztő, ha a tűzoltó úgy tele van tetoválva, mint Popeye" - közölte a szóvivő.

A pufi még belefér

A rendelet hosszan sorolja a kizáró, korlátozó tényezőket. Például a túlsúlyos embereket nem zárják ki eleve, bizonyos munkára kapásból alkalmasak, más esetekben pedig egyéni elbírálás alá esnek. Ügyeletvezető, fűtő vagy kapus pedig még akár kifejezetten elhízott ember is lehet. Kizáró ok ugyanakkor a foghiány és a fogszúvasodás. Aki nem tartja rendben a fogsorát, az ideigenesen alkalmatlan. Át lehet jutni a rostán hasfali sérvvel is, igaz, a motiváció hiánya kizáró ok.

A tetoválás egyáltalán nem jelent egészségügyi kockázatot a tűzoltás során - mondta az [origo]-nak egy tetováló szalon név nélkül nyilatkozó munkatársa, aki szerint a hő hatására semmi baja nem lesz a tetoválásnak. Egyértelmű diszkrimináció a tetováltak elutasítása - véli a tetoválóművész, aki hallott olyan esetről is, amikor valakit azzal az indokkal nem vettek fel tűzoltónak, mert a megmentett sokkos állapotú áldozat még jobban megrémülhet, ha egy tetovált ember kezei között eszmél fel.

A tűzoltóságnál jelenleg létszámhiány van. A nyugdíjazásra vonatkozó szabályok szigorításától való félelem miatt idén, összesen 6-700 tűzoltó ment korkedvezményes nyugdíjba. Hiába van elegendő jelentkező az üres tűzoltó állásokra, mindenkinek 4 hónapos tanfolyamon kell átesni, ami nehezíti az állomány feltöltését. Dobson Tibor szerint a jelentkezők fele egészségügyi, pszichológiai okok miatt esik ki, a szóvivő szerint elenyésző azok aránya, akiket a tetoválásuk miatt utasítanak el.