Pazar csalitosokból gazdagodna a hegyvidék

Vágólapra másolva!
A Rózsadombra, vagy épp szinte teljes Budapestre nyílik panoráma azon zöldterületek egy részéről, amelyek beépítését vagy átsorolását tervezi a XII. kerület. A javaslatot előterjesztő fideszes vezetésű önkormányzat szerint az ingatlanok többsége csak papíron erdő. Az [origo] helyszíni tapasztalatai szerint azonban ez az állítás nem teljesen állja meg a helyét: ha elfogadják a javaslatot, akkor pusztulni fognak a fák a budai hegyvidéken. Nézze meg képeken is, milyen telkektől remél "jelentős vagyongyarapodást" az önkormányzat!
Vágólapra másolva!

Pazar fekvésű, de elhanyagolt ingatlanokról van szó többek között abban a fővárosi XII. kerületi előterjesztésben, amely erdők beépítését tenné lehetővé, vagy más zöldövezeti területeket minősítene át. Összesen 173 516 négyzetméternyi zöldövezetet (erdőt, közparkot) érint a javaslat. Ekkora területet alakítanának építési övezetté vagy közösségi (azaz mindenki számára nyitva álló) területből intézményi (azaz zárt) területté. A javaslat parkokat is érint: ezeken autóknak biztosítanának helyet parkolókkal és mélygarázzsal.

A Fidesz vezetésű önkormányzat javaslatát érthetetlennek nevezte a helyi MSZP és SZDSZ. A javaslatról múlt csütörtök délután tárgyalt volna a helyi közgyűlés, ám a támadások miatt Pokorni Zoltán fideszes kerületi polgármester ötpárti egyeztetést kezdeményezett a kérdésben. A polgármester szerint a Hegyvidék területének mindössze 1 százalékát érintené az átminősítés, ráadásul a területek nagy része jelenleg tévesen van besorolva. Kabinetfőnöke korábban azt modta az [origo]-nak, hogy az érintett erdők jelentős része csak papíron az.

Az [origo] a helyszínen járt utána, valóban csak papíron erdők-e a kérdéses területek. Tapasztalataink szerint néhány ingatlan valóban inkább elvadult csalitos, mint erdő, de az ingatlanok között jócskán akad erdőszerű terület is. Egyben azonban közösek: elhanyagoltak, de fekvésük pazar. Nem véletlen, hogy a javaslat megfogalmazói "jelentős vagyongyarapodásra" számítanak az átsorolással.

Fotó: Szabó Pál
Jagelló út 1-3. - 11 500 négyzetméter

"A Gesztenyés kert és környezetének a funkciójában tervezett minőségi változtatások érdekében elengedhetetlen megfelelő számú parkoló kialakítása... Ezért lehet szükség az intézményi övezetbe sorolásra" - így a javaslat. A terület egy része jelenleg zöldsávokkal, fákkal tarkított parkoló, a Budapesti Kongresszusi Központ előtt. A többi része a Gesztenyéskert része, kutyasétáltatókkal, öreg gesztenyefákkal.

Fotó: Szabó Pál
Hollósy Simon utca - 2400 négyzeméter

"A Hollósy Simon utca egy része, a középső zöldterületi teresedése jelenleg közkert. Jelentős közhasználatú mélygarázs elhelyezhetősége érdekében fásított köztér keretövezeti besorolása indokolt. Jelentős önkormányzati vagyoni gyarapodást eredményezne" - olvasható a javaslatban. A jelzett területen több tucat fa - egy sok évtizedes akácokból álló kis fasor is - áll egy parkban. A játszóteret éppen felújítják. "Kivágni egy óra, megvárni, amíg újra ekkorára nő 80 év" - mondta a fákról egy fiával arra sétáló középkorú férfi.

Fotó: Szabó Pál
Mártonhegyi és Tállya utca - 600 négyzetméter

"A nem önkormányzati tulajdonú telken étterem áll. A szomszédos teniszpálya sarkát kívánjuk intézményi zöldből intézményi övezetbe sorolni, az étterem tulajdonosának kérésére." A teniszpályák mellett egyik részen ligetes, fás, bokros partoldal található, másik része elhanyagolt csalitos, amely a Szunyog utca melletti meredek partoldal tetején található ligetes részhez csatlakozik. Hogy a "teniszpálya sarka" kifejezés melyik részt jelenti, bizonytalan.

Fotó: Szabó Pál
Ágnes-Kalóz-Abigél utca határolta tömb - 14 248 nm

"A saját telkek erdő övezetben vannak. A telkek intézményi zöld övezetbe átsorolása jelentős önkormányzati vagyoni gyarapodással járna." A terület a Széchenyi hegy tőszomszédságában fekszik. Elhanyagolt, egy részén feltehetően a környező villák alapozásakor kiásott földhalmok állnak, másik része fás, bokros a fák tövében itt-ott szemétkupacok. Gyönyörű kilátás nyílik innen a fővárosra: a Parlamenttől a budaörsi repülőtérig terjed a panoráma.

Fotó: Szabó Pál
Árnyas utca 40/b - 7900 négyzeméter

"Önkormányzati és Fővárosi tulajdonú erdő övezetű terület. Vagyongazdálkodási érdek a terület lakóövezetbe történő sorolása." A János hegy tövében fekvő terület szomszédos a BM-kórház bezárt Budakeszi úti tömbjével. A János-hegy lejtőjén elterülő erdőtől csak egy vadvédő kerítés választja el, gyakorlatilag annak beékelődése a BM-kórház telke, és magántelkek közé, de a fák már ritkábban állnak, és átmegy rajta egy magáningatlanhoz vezető bekötőút. Az Árnyas út felől egy elhagyott hőközpont és annak elvadult telke határolja.

Fotó: Vanik Zoltán
Dániel út - 41 000 négyzetméter

"Saját tulajdonú erdő övezetű terület. Beépítésre szánt területek közé ékelődik. Vagyongazdálkodási érdek a terület lakóövezetbe történő sorolása" - áll a javaslatban. A terület egy része elhanyagolt, valaki kerti zöldhulladékot (levágott fűvet) helyezett el a fák között. Elülső része tisztás, ligetes másik része kimondottan erdő jellegű. Gyakorlatilag a zugligeti katolikus templom felett helyezkedik el, a Hunyadorom délkeleti lejtőjének aljában.

Fotó: Vanik Zoltán
Járőr utca - 12 040 négyzetméter

"Részben Önkormányzati tulajdonú (magán 1000 m2) erdő övezetű terület. A kétfajta tulajdonosi telkek együtt képeznek egy egységes területet. Az átsorolás vagyongyarapodással jár mind a magántulajdonosnak, mind az önkormányzatnak..." A Hunyadorom délkeleti lejtőjén a Járőr utca végénél elterülő fekvő erdős rész, szép kilátással a Rózsadomb felé.

Fotó: Vanik Zoltán
Irtás utca - 10 255 négyzetméter

"Saját tulajdonú erdő övezetű területek. Vagyongazdálkodási érdek a telkek lakóövezetbe történő sorolása." A terület a rövidke Irtás utca végén található, a Hunyadorom erdő borította csúcsa közvetlen tövében, attól délre. Az erdő egészen az Irtás utca végéig húzódik, rajta keresztül, az út melletti kertek végében ösvény vezet a háborús lövészárkok maradványaival tarkított oromra.