Csapdának tartja drogügyét Mehmet Károly anyja

Vágólapra másolva!
Nem volt előzmény nélküli Mehmet Károly anyjának és nevelőapjának letartóztatása, az édesanyát állítólag már két héttel a kábítószer ügy kirobbanása előtt Szerbiába csábította egy ismeretlen. Hozzátartozóik szerint már ekkor becsempészhették a szerb határőrök által kiszúrt drogot a szülők kocsijába. Az ügyet csak december 8-án veszi napirendre a bíróság, addig a szülők szerb börtönben maradnak. Rémtörténetek a hideg fogházról, összeesküvés-elméletek, és egy síró anya börtönlátogatása: Szerbiában jártunk Mehmet Károly nagyanyjával.
Vágólapra másolva!

A vasráccsal szegélyezett, dohos lépcsőfordulóban egyetlen csupasz, energiatakarékos izzó ég, a lépcső tetején álló rácsos ajtó beszélőablakán szerb börtönőr hadarja szerbül, hogy fényképezni, kamerázni tilos. A kanyarban lehajtható faszékeken néhány fogoly hozzátartozója figyeli értetlenül, ahogy egy idős asszony hatalmas csomagokkal, étellel, újságokkal, fehérneműkkel, újságírók gyűrűjében felfelé kapaszkodik.

A vasrács nyílik, a cirill feliratok és ortodox szentképek közül - enyhe akcentussal - immár magyarul szólal meg egy őr. Az asszony táskáival belép, az újságírókat pedig még a lépcsőházból is kizavarják. Papp Károlyné, az apja által Törökországba hurcolt, majd áprilisban egy alapítvány által hazahozott Mehmet Károly nagymamája csütörtökön először látogatta meg Szerbiában drogcsempészet gyanújával fogva tartott lányát és vejét, a bíróság engedélye alapján 15 percre.

Mehmet Károly édesanyját, Papp Edinát, valamint férjét, Bogos Attilát november 13-án vették őrizetbe a Horgosi határátkelő szerb oldalán, miután a határőrök 80 extasy tablettát és némi amfetamint találtak az autójukban. A nő kezdettől azt állította, hogy nem tudtak a kábítószerről, azt valaki más csempészte a kocsiba, hogy ezzel csapdába csalja őket. A csapdaelmélet alapja, hogy amennyiben az édesanyát börtönbüntetésre ítélik, a török apa, Mehmet Tüysüz visszakaphatná fiát, Károlyt. Amíg az ügy húzódik, a gyermeket kisebb testvérével, Bencével a nagymama gyámsága alá helyezték, de ez az állapot nem tarthat sokáig.

A börtönlátogatás után Papp Károlyné elmondta, hogy veje, Bogos Attila kicsit beteg lett, mert idegileg nagyon megviselte a letartóztatás. A férfi és Papp Edina, Mehmet Károly anyja a hidegre panaszkodott. Egyébként normálisan bánnak velük - tette hozzá. "A lányom első kérdése az volt, hogy szabadlábon van-e még, aki ezt tette velük" - mondta a fogdából távozva, könnyeivel küszködve.

Papp Károlynéval egyidőben látogatta hónapok óta fogvatartott fiát Bogos cellatársának édesanyja is: ő már ijesztőbb történeteket mesélt a börtönről. "Ez a legrosszabb börtön Jugoszláviában" - bökött a megfakult, repedezett vakolatú épületre az idős asszony. Tudomása szerint a szabadkai börtönben nem csak hideg van, de a koszt is szörnyű, ráadásul - állította - az őrök néha verik is a rabokat: ő már látogatta úgy a fiát, hogy azon látszottak a bántalmazás nyomai - mondta.

Csapda és előzmények

A Mehmet Károly édesanyja által csapdának tartott szerbiai letartóztatás nem volt előzmény nélkül - mondta Papp Károlyné és Földesi-Szabó László (volt rendőrtiszt, a gyereket tavasszal hazahozó Egy-Másért alapítvány kuratóriumának csempészéssel és 900 millió forintos sikkasztással gyanúsított elnöke) is. Az édesanyát ugyanis még októberben megkereste telefonon egy férfi, aki a szabadkai televízió munkatársának adta ki magát. Azt mondta, hogy filmet szeretnének készíteni Mehmet Károlyról, és ehhez a határ szerb oldalán lévő Palicson beszélt meg találkozót Papp Edinával. Földesi javasolta, hogy inkább Magyarországon találkozzanak, miután azonban a telefonáló erre nem volt hajlandó, az alapítvány vezetője azt tanácsolta, hogy egyáltalán ne menjenek Szerbiába a szülők.

Papp Edina november 2-án mégis elment a megbeszélt találkozóra, ugyanazzal az autóval, amelyikben később a kábítószert találták. Az autót sokáig hagyták olyan helyen, ahol nem láttak rá, ráadásul Palicson aznap, egy ünnep miatt nagy tömeg és rengeteg külföldi is megfordult - mesélte Papp Károlyné. A találkozó helyszínén lánya senkit sem talált, majd még aznap megtudta a szabadkai televíziótól, hogy nem is terveztek hasonló filmet. "Edina akkor azonnal hazatelefonált, hogy zárkózzunk be és vigyázzunk, mert az egész csapda volt" - mondta Mehmet Károly nagymamája, aki szerint elképzelhető, hogy már akkor betették a kocsiba a kábítószert.

Fotó: Vanik Zoltán

Börtönlátogatók: gyermekeik rács mögött

Az asszony még egy előzményt említett, ami szerinte jelentősséggel bírhat: november 9-én volt Mehmet Tüysüz láthatása, amely során hosszan beszélgethetett fiával, törökül. "A beszélgetés után Karcsi arról kezdte faggatni az anyját, hogy mikor láthatja már a szabadkai piacot" - emlékezett a nagymama. A szülőket 5 napra rá tartóztatták le a határon, amikor bevásárlás után hazafelé tartottak a szabadkai piacról.

A csapdateóriára Mehmet Károly apja, Mehmet Tüysüz korábban nem kívánt reagálni, jogi képviselője azonban közleményben jelentette ki, hogy a házaspár elleni vádat hiteltelennek, félreértésnek tartják. A gyermek elhelyezéséért folytatott harcot a drogügy tisztázásáig felfüggesztették: az apa a Délmagyarország című napilapnak azt mondta, hogy egyelőre nem kíván élni szülői felügyeleti jogával.

Szubjektív érvek

A Szabadkai Kerületi Bíróságon december 8-án fogják napirendre venni az ügyet, mivel addigra készül el az összes szakértői vélemény - mondta az [origo]-nak Radovan Cvejic, a házaspár védőügyvédje. Jelenleg szakértők vizsgálják többek között a kocsit és a kábítószeres zacskót is - utóbbin, értesülésünk szerint csak idegen ujjlenyomatokat találtak, a gyanúsítottakét nem.

A védelem a tárgyaláson főleg szubjektív érvekre, elsősorban a gyanúsítottak motivációjára fog alapozni - mondta az ügyvéd: azt akarják megmutatni, hogy biztos nem a gyanúsítottak tették az autóba a kábítószert, mivel ilyen kis mennyiségű, kb. 50 000 forint értékű extasy tudatos csempészése, a vele járó nagy kockázattal teljesen irreális. Szerbiában ugyanis a környező országoknál jóval nagyobb büntetés jár a kábítószerrel való visszaélésért: 2-től 15 évig terjedő börtön adható érte.

Fotó: Vanik Zoltán

Szabadka, fogház

Radovan Cvejic elmondta azt is, hogy bár védencei szerint egyedül az apának lehet haszna az incidensből, nem vádolnak senkit, csupán az ártatlanságukat szeretnék igazolni. Nem erősítette meg azt a sajtóértesülést sem, hogy a házaspár letartóztatása előtt valaki telefonon értesítette a hatóságokat a kocsiban lévő kábítószerről, de elmondta, hogy december 8-án a határőrség két munkatársát is tanúként fogják meghallgatni.

Szerinte Mehmet Károly szüleit szervezett bűnözéssel gyanúsítják, ehhez azonban a vádnak azt kellene bizonyítania, hogy korábban is csempésztek, és a jövőben is folytatnák. A nagymama, Papp Károlyné szerint azonban ez teljesen abszurd, hiszen, aki ismeri lánya családjának életvitelét, tudja, hogy semmi közük nem lehet ilyesmihez.