Leszavazták a gazdasági államtitkárt

Vágólapra másolva!
Leszavazták a nagyobb létszámban megjelent ellenzéki képviselők a gazdasági és közlekedési tárca államtitkárának válaszát egy KDNP-s interpellációra, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a pár hét múlva esedékes schengeni nyitás ellenére alig vannak megfelelő utak az országhatároknál. Garamhegyi Ábel államtitkár válaszában azt fejtegette: ezeket az utakat valóban fel kell újítani, de nem mindegy, melyiket, mikor és miből.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el az Országgyűlés hétfőn Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára válaszát, amelyet KDNP képviselőjének, Firtl Mátyásnak az interpellációjára adott. A kereszténydemokrata politikus a decemberben bekövetkező schengeni határnyitással kapcsolatban arra hívta fel interpellációjában a figyelmet, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal gyakran semmilyen vagy csak használhatatlan utak kötik össze.

Firtl Mátyás azt akarta megtudni a szaktárcától, mikorra várható az utak rendbetétele. Garamhegyi Ábel elismerte, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni, megfogalmazása szerint csak az merül fel, melyeket, mikor és miből. Szerinte a kormány már eddig is számos intézkedést hozott, és számos előkészületet tett. Példaként említette, hogy megjelöltek 84 újjáépítendő utat a mintegy 1100 kilométer hosszú belső határon Szlovénia, Szlovákia és Ausztria felé.

Válaszát sem az ellenzéki képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el. A Ház 136 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül utasította el a választ.

Az országgyűlés honlapján található adatok szerint a szavazási arány pontosan megfelelt a jelenlévők pártpolitikai hovatartozásának, a 140 ellenzéki képviselő le tudta szavazni a 210 kormánypárti képviselőből megjelenteket. Világosi Gábor ülést vezető elnök bejelentette, hogy a kérdést kiadja a gazdasági és informatikai bizottságnak.