Lamperth felülvizsgálná a szabad iskolaválasztást

Vágólapra másolva!
Lamperth Mónika szerint nem helyes, hogy a tehetősebbek vagy a nagyvárosiak képesek jobb iskolákba vinni a gyerekeiket, míg a falusiak és a szegények nem. A szociális miniszter azzal orvosolná az igazságtalanságot, hogy felülvizsgálná a szabad iskolavlasztást.
Vágólapra másolva!

Ha igazi baloldali politikát akarunk folytatni, akkor felül kell vizsgálni a szabad iskolaválasztást - jelentette ki Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter szombaton, az MSZP pedagógus tagozatának ülésén. A miniszter szerint a közoktatási rendszernek esélyt kell teremtenie, segítenie kell abban, hogy azt a hátrányt, amit a gyerekek otthon elszenvednek, ki lehessen valamennyire egyenlíteni. A miniszter úgy gondolta, javaslatáról nagy vita alakulhat ki.

Hogyan tudjuk ezt megcsinálni, ha egy nagyvárosi szülő meg tudja oldani a gyerek utaztatását egy általa kiválasztott iskolába? - kérdezte Lamperth. Úgy vélte, vidéken ez százszorosan igaz, a polgármester, a jegyző, az orvos el tudja vinni a gyerekét a 20 kilométerrel arrébb lévő városi iskolában, míg helyben a szegény családból származó gyerekek maradnak. Ezzel együtt vándorolnak a pedagógusok is - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról, hogy 2008. január 1-től Ausztria részlegesen megnyitja a munkaerőpiacát. Hozzátette: ötven szakmában lesz lehetőség munkavállalásra a szomszédos államban. Mint mondta, ennek az ötven szakmának a négyötöde fizikai munkakör.

Lamperth közölte, Ausztria, Szlovénia és Magyarország részvételével háromoldalú foglalkoztatási paktumot kezdeményezett. A paktum megkötése szerinte azért lenne fontos - folytatta - , mert Magyarország hamarosan a schengeni övezet tagja lesz, és a szabad mozgás mellé fokozatosan belép a munkaerőpiaci nyitás, ezért lennie kell egy közös stratégiának a szakemberek biztosítására, hiszen ebben a térségben vándorolni fognak az emberek.