Visszaüthet a lapítás Mortimerre

Vágólapra másolva!
Későbbi kedvezménytől foszthatja meg Mortimert, hogy kedden nem vonult be magától a börtönbe, hanem a rendőrségnek kellett kimennie érte a lakására. A fiatalember két és fél évvel ezelőtt egy Moszkva téren álló buszon karddal átszúrt egy kamaszfiút, miután szóváltásba keveredtek.
Vágólapra másolva!

A későbbiekben járhat negatív következményekkel Mortimer számára, hogy kedden nem vonult be a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Amikor ugyanis majd arról dönt a bíróság, hogy szabadulhat-e kedvezménnyel, a bíró rossz pontként értékelheti, hogy figyelmen kívül hagyta a börtönbe szóló behívóját - mondta Szikinger István ügyvéd, alkotmányjogász az [origo]-nak.

Ilyenkor a bíróság az elítélt egész magatartását értékeli, a bevonulás körülményeit és a bent töltött idejét is. Ugyanakkor a bírónak nincs arra vonatkozó kötelezettsége, hogy mit vesz figyelembe, és mit nem, szabadon mérlegelhet - tette hozzá Szikinger.

A Mortimer néven elhíresült Gy. Mihálynak kedden 9 órakor kellett volna bevonulnia a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe, ennek azonban nem tett eleget. A rendőrség ezért kora este felkereste törökbálinti lakásán, és mivel ott találták, bevitték a börtönbe.

A fiatalembert még márciusban ítélte három év, tíz hónap, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre emberölés kísérlete miatt a Fővárosi Bíróság. A bíróság ezenkívül három évre eltiltotta a közügyektől, és a közel félmilliós perköltséget is meg kellett fizetnie.

A nagy visszhangot kiváltó eset 2005. május 8-án, a fővárosi 21-es buszon történt. A Moszkva téren lévő megállóban egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság tagjaként karddal átszúrt egy 15 éves fiút.