Korkedvezményes nyugdíjért sztrájkolnak a volánosok

Vágólapra másolva!
A jövő keddre munkabeszüntetésre készülnek a Volánnál is. A buszsofőrök az ellen tiltakoznak, hogy az általuk vezetett jármű típusától függjön, ki mikor mehet korkedvezménnyel nyugdíjba.
Vágólapra másolva!

A Volán társaságoknál november 27-én legalább kétórás munkabeszüntetést tartanak a vezetett jármű típusához kötött korkedvezményes nyugdíj elleni tiltakozásul. A sztrájk üzemkezdéstől 7 óráig tart - jelentette be Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke.

A KKSZ mellett a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, az Autóbuszközlekedésben Dolgozók Uniója és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is részt vesz a sztrájkban. Korcsolayné hangsúlyozta: a helyi Volán társaságok saját hatáskörükben dönthetnek akár a két órát meghaladó munkabeszüntetésről is.

Az elnök közölte, hogy a szakszervezet október 30-án már tartott egy demonstrációt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium székháza előtt, a tárca azonban azóta sem reagált a szervezet felvetéseire.

A jogszabály szerint a menetrendszerűen közúti közlekedésben dolgozó sofőröknél a férfiak 10 év, a nők 8 év után 2 év kedvezményre jogosultak. Ezt követően a férfiaknál 5, a nőknél 4 év után tovább 1-1 év kedvezmény jár. Az autóbuszvezetők esetében a korkedvezmény feltételhez kötött, a jogszabály alapján az 1992 március elseje előtt forgalomba állított autóbuszok vezetése esetén jár kedvezmény, a fiatalabb buszokat minősíttetni kell.

A szakszervezet azonban úgy véli, hogy mindegyik autóbuszon megterhelő a vezetés, ezért nem méltányos, hogy egyes buszvezetők a jármű típusától függően hátrányba kerüljenek.