Kikerült a rendőrök kezéből az iratlopási ügy

Vágólapra másolva!
Az ügyészség vette át a rendőrségtől a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéből ellopott titkos iratok ügyében. Az indokot nem közölték, de azt már eddig is tudni lehetett, hogy egy belső vizsgálat vezető beosztású rendőrök felelősségét is megállapította.
Vágólapra másolva!

Több mint három hónap után az ügyészség vette át a nyomozást a rendőrségen történt iratlopás ügyében. A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila az [origo]-nak azt mondta, két héttel ezelőtt került hozzájuk az ügy. Semmilyen további részletet nem kívánt mondani, és azt sem indokolta meg, hogy miért vették át a nyomozást.

Az egyik lehetséges ok az, hogy hivatásos rendőrt gyanúsítanak, ilyen ügyekben ugyanis soha nem a rendőrség, hanem az ügyészség jár el. Ez azonban csak feltételezés, bár az országos rendőr-főkapitány belső vizsgálata nyomán kiderült, hogy rendőrök is felelősek lehetnek a történtekért.

A főkapitányi vizsgálat után ugyanis négy dolgozó ellen fegyelmi vizsgálatot indítottak, akik közül három vezető beosztású rendőr. A rendőrség azt nem közölte, hogy a fegyelmi eljárás pontosan milyen okból indult, tehát nem tudni, pontosan mit követtek el.

A Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus elején közölte, hogy allamtitoknak minősített iratot loptak el az iroda épületéből július 24-e és 31-e között. A belső vizsgálat során kiderült, hogy a dokumentum biztosan eljutott egy újságíróhoz, de mások is megszerezhették azokat.

Később több szerkesztőség is megkereste a rendőrséget, hogy valóban eljutott hozzájuk egy ilyen irat. Az NNI akkori közleménye szerint feltételezhető, hogy a lopással nem az államtitok megsértése, hanem a rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda lejáratása volt a cél.