Gyurcsány se néz a kismama-ügy mélyére

Vágólapra másolva!
Bár az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint általános gyakorlat volt a földművelésügyi minisztériumnál, hogy diszkriminálták a vezetői posztot betöltő kismamákat, sem az érintett tárca, sem a miniszterelnök nem szorgalmazza az önvizsgálatot. Pedig a kormányprogramban is külön szerepel a nők munkahelyi védelme, és Gyurcsány Ferenc is előszeretettel hivatkozik rá.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen az állapítható meg, hogy az eljárás alá vont minisztériumnál mindazoknak a nőknek, akik gyermekvállalás miatt munkát nem végeznek, nem kívánatos a vezetői státusuk fenntartása" - mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumról (FVM), amelyet két konkrét esetben is elmarasztalt kismamák jogainak megsértése miatt.

Az EBH vizsgálatai során kiderült, hogy nem egyedi ügyekről volt szó, és a tárca egyik jogtanácsosa még azt is elárulta, "megpróbálták leállítani a hasonló ügyeket, de ez nem sikerült". Az FVM ennek ellenére nem indított belső vizsgálatot és nem vont felelősségre senkit a történtek után, csupán azt hangsúlyozta, hogy a minisztérium "tudomásul vette a döntést, és eleget tesz az abban foglaltaknak".

A kormányprogramban külön pontként szerepel a következő cél: "Arra törekszünk, hogy a nemek munkavállaláskor, illetve a munka díjazásában megjelenő diszkriminációját tiltó törvények hatékonyan érvényesüljenek és emelkedjen a nők aránya a vezetők között." Emellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormányának több tagjai is előszeretettel hangoztatta többször, mennyire fontosnak tartják a nők - különösen a kisgyermekes anyák - esélyegyenlőségét.

Az [origo] ezért kíváncsi volt arra, hogy ha már az FVM nem jeleskedik az önvizsgálatban, vajon a kormányfő fontosnak tartja-e azt. Kiderült, hogy nem, a Kormányszóvivői Iroda ugyanis kérdéseinkre csupán megismételte azt, hogy a minisztérium eleget tesz az EBH határozatainak. Ennek azonban - mint azt az FVM-től korábban megtudtuk - nem része annak feltárása, hogy kiket terhel felelősség a sorozatos jogsértésekért.

Ráadásul az EBH eljárása során kiderült, a két panaszos mellett másokat is érhetett hasonló sérelem. Ennek sem jár utána a minisztérium, legalábbis egyik sajtómunkatársa pár napja azt közölte, "nincs tényinformációja arról", hogy lenne ilyen vizsgálat. Erre az FVM-et irányító Gráf József miniszternek hamarosan írásos magyarázatot kell adnia, az [origo] cikke nyomán ugyanis Gusztos Péter parlamenti képviselő (SZDSZ) kérdést intézett hozzá Hol van az egyenlő bánásmód a minisztériumban? címmel.