Bebetonozzák a milliárdos palotákat a kerületek

Vágólapra másolva!
Miközben nem győzik kínálni a budai hegyekben lévő nagy értékű ingatlanjaikat az állami tulajdonosok, a helyi önkormányzatok mindent megtesznek, hogy meghiúsítsák a kiárusítást. A II. kerületi Völgy utcában hat év után sikerült megszabadulni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egyik épületétől, a Svábhegyen 10 éve állnak üresen a hatalmas állami épületek és telkek.
Vágólapra másolva!

Miközben a kormány nagy bevételekre számít az üresen álló állami ingatlanok eladásából, több fideszes vezetésű önkormányzat jogi eszközökkel próbálja megakadályozni az értékesítést.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézethez tartozó, II. kerületi, Völgy utcai ingatlant 2001 óta árulták. Az 500 négyzetméteres épület és a nagyértékű terület közel 700 millió forintért (580 millió+Áfa) kelt el végülis idén. Az ingatlantól hat éve próbáltak megszabadulni, eredeti ára 1 milliárd forint volt.

A történet furcsasága, hogy az épületet a II. kerület változtatási tilalommal védi, így ahhoz az új tulajdonos a közeljövőben nem nyúlhat hozzá. Balaton Balázs, a fideszes vezetésű II. kerület szóvivője egyértelműnek tartja, hogy a változtatási tilalom miatt ment le ennyire az ingatlan ára. Zelles Sándor, az állami ingatlanokat értékesítő Kincstári Vagyoni Igazgatóság nem ért ezzel egyet, "egy leromlott állapotú épület a villamos sínek mellett, nem ér többet".

Nyugalom

Bakucz Miklós, a pályázaton nyertes Baliton Kft. ügyvezetője ráadásul az [origo]-nak azt állította, nincs tudomása ilyenről. Balaton szerint a változtatási tilalommal akarják megakadályozni, hogy az új tulaj olyan funkciót adjon az épületnek, ami esetleg zavarná a helyiek nyugalmát, például lakóparkot alakítson ki. A kerület vezetői jövőre készülnek el a kerületi szabályozási tervvel, ebben határozzák meg, mire használhatják majd a Völgy utcai és ahhoz hasonló nagy értékű ingatlanokat és azokhoz tartozó területeket. A konkrét esetben egészségügyi, wellness vagy valamilyen szociális feladat ellátását tudnák elképzelni, lévén az épület korábban is kórház volt. A pályázat nyertese arra a kérdésre, hogy mit akarnak kezdeni az új szerzeménnyel, azt válaszolta, még nincs kialakult álláspontja a cégnek.

Zelles Sándor tarthatatlannak tartja az önkormányzat érvelését. "Soha nem volt ez igazi kórház, itt őrizték a betegeket. Ez egy lakóövezet, ezért az épületnek is lakófunkciót kellene adni. Az államosítás előtt ez egy polgári villa volt, mivel műemlék, a kulturális örökségvédelmi hivatal az építési hatóság, ők az eredeti funkciótól nem engednek majd eltérni".

Talán még a második kerületnél is jobban harcol a kormány kiárusítási terve ellen a szintén fideszes vezetésű XII.kerület, itt a nagy értékű középületek jelentős részét levédték. Váczi János, az önkormányzat kabinetfőnöke az [origo]-nak elmondta: egy éve dolgoznak azon, hogy kialakítsák a kerület arculatát meghatározó Szabályozási Tervet, nem szeretnének most radikális ingatlanberuházásokat, lakóparkokat volt kórházak helyén. "Az egészségügy területén csak a leépítésről, bezárásról hallunk, nincs konkrét terv, miképp képzelik el a minőségi fejlesztést. Ha letesznek az asztalra egy egészségfejlesztési koncepciót, ami a kerületet is érinti, illetve az itt élőknek előnyös akkor természetesen hajlandóak vagyunk felülvizsgálni a változtatási tilalmakat" - mondta Váczi.

A SOTE stratégiai vezetője nem győz panaszkodni, hogy 10 éve nem tudnak megszabadulni Buda legdrágább pontjain lévő ingatlanjaiktól, eközben például a Mátyás király úton lévő volt pszichiátria épületének eladását 2007. júniusáig változtatási tilalom nehezítette. Az önkormányzat közleménye szerint ekkor visszavonták a rendeletet: "A közcélokat szolgáló építési szándék ismerete, mely nem ellentétes az Önkormányzat területrendezési elképzeléseivel, valamint az Önkormányzat a magántulajdonos építési szándékának ismeretében, pozitív tervtanácsi vélemény alapján vonta vissza a változtatási tilalmat."

Fotó: Vanik Zoltán

Miközben hosszú politikai-szakmai vita folyik arról, hogy megszüntessék és eladják a szintén a kerületben lévő Szent János Kórházat, az önkormányzat erre is változtatási tilalmat rendelt el. Változtatási tilalommal védik a Sportkórházat is, attól tartva, hogy a kormány eladja az egészségügyi intézmény félbemaradt épületét irodaháznak. Év elején még tüntetéseket is tartottak a Sváb-hegyi Gyermekszanatórium megszüntetése és elherdálása ellen, Pokorni Zoltán, a kerület fideszes vezetője pedig változtatási tilalommal gondoskodott arról, hogy ne építhessék be a Mártonhegyi épület telkét.

A KVI vezetője szerint az önkormányzatok ellen kártérítési perek indulhatnak. "Az önkormányzat 3 évig védheti ingatlanjait, azonban ha nem tudja bizonyítani, hogy kellően indokolt volt a változtatási tilalom, beperelhetik" - magyarázta Zelles.

A XII. kerület döntését a Közigazgatási Hivatal több esetben is megtámadta, "a településrendezés sajátos jogintézményét nem lehet a rendeltetésétől eltérő célokra alkalmazni, sem arra, hogy tulajdonosokat gátoljon az értékesítésben, sem egy törvénytelen helyzet konzerválására" - állította még tavasszal a HVG-nek Forgács Imre, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője. Az önkormányzat azonban nem változtatta meg döntését, mivel véleményük szerint a hivatal indoklásában egy olyan Alkotmánybírósági határozatra hivatkozott, ami már hatályát vesztette. Ezért csak annyit tettek, hogy döntésükről és annak indokairól levélben értesítettek a hivatalt.