Idegosztályra kerül az éhező apa

Vágólapra másolva!
Elrendelték a kényszergyógykezelését annak a férfinak, aki családjával együtt éhezett, és ebbe felesége belehalt, lánya pedig súlyos állapotba került. Az elmeorvos szerint a férfi esetében tartani lehet a bűnismétléstől.
Vágólapra másolva!

Megszüntették az előzetes letartóztatását annak a budapesti férfinak, akinek felesége május végén belehalt abba, hogy a család hosszú időn át éhezett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfi szabadlábra kerülhet, a bíróság ugyanis egyúttal elrendelte ideiglenes kényszergyógykezelését.

A döntés szerint a nyomozás során beszerzett igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény alapján tartani lehet a bűnismétléstől - olvasható a Fővárosi Bíróság közleményében. Mint írták, a döntést a gyanúsított elfogadta, védője azonban fellebbezéssel élt, így a végzés nem jogerős.

A rendőrök még május végén, a hozzátartozók értesítése nyomán hatoltak be a fővárosi, III. kerületi, Amfiteátrum utcai lakásba, ahol egy halott nőt, továbbá egy éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt és egy hasonló állapotban lévő férfit találtak.

A láthatóan rendkívül alultáplált gyermeket és apját - aki nem volt kommunikációképes állapotban - kórházba szállították, az anyán viszont már nem tudtak segíteni a mentősök. A kislány életveszélyes állapotban volt, ám estére sikerült stabilizálni az állapotát. A 36 éves asszony halálát, aki a megtalálásakor már legalább egy napja halott volt, spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta a boncolás eredménye szerint. Az anya a család többi tagjához hasonlóan alultáplált volt.

A rendőrség feltételezése szerint a család nem a szegénység miatt, hanem tudatosan éhezett. Az apa ügyvédje azt mondta, hogy tisztítókúrán esett át a család. A vegetáriánus család évente legalább egyszer egy úgynevezett tisztítókúrán vett részt - közölte Kamarás Péter. Ezeknek az a céljuk, hogy ez idő alatt az ember szervezetéből távozzanak a méreganyagok.

A rendőrség a kórházban őrizetbe vette a 37 éves családfőt, F. Lászlót és "tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete" és más bűncselekmények miatt indított eljárást ellene. A bíróság nem sokkal később előzetes letartóztatásba helyezte a férfit. Kamarás Péter, az apa védőügyvédje, az MTI-nek akkor azt mondta: az apa nem érzi magát bűnösnek.