Hét éve nem volt ekkora sztrájk

Vágólapra másolva!
Sztrájkot hirdetettek szerdára a vasutasok, a buszvezetők két megyében, sok pedagógus, erőművi dolgozók, több szervezet pedig szolidaritást vállal velük. Hét éve nem volt ilyen nagyszabású munkabeszüntetés, mint amire most készülnek a szakszervezetek. Az MSZP szerint a Fidesz áll a sztrájk mögött, a főszervező Liga viszont azt mondja, a szocialisták csak azért emlegetnek pártpolitikát, hogy gyengítsék a tiltakozást.
Vágólapra másolva!

Komoly közlekedési fennakadást okozhat szerdán délelőtt a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga) által meghirdetett sztrájk. A munkabeszüntetéshez csatlakozott ugyanis a MÁV dolgozóinak két szakszervezete és a GYSEV-dolgozók érdekképviselete is. A MÁV vonalain reggel 6-tól 12-ig lesz sztrájk, ami összesen mintegy ezer vonatot érinthet, míg a GYSEV dolgozói reggel 6-8 óra közt nem dolgoznak.

A Liga a nyugdíjtörvények munkavállalók számára hátrányos megváltoztatása, illetve a szerintük elkapkodott és ártalmas egészségbiztosítási reform ellen hirdetett sztrájkot és szerdán este 6 órára demonstrációt az Országház elé. A hétfői sztrájktárgyaláson a kormány nem engedett: nem hajlandó visszavonni a parlament előtt lévő egészségbiztosítási törvényt. A Liga céljai mellett a csatlakozott szakszervezetek saját követeléseiket is megfogalmazták, a vasutasok például a mellékvonalak bezárása ellen is tiltakoznak. (A gazdasági tárca kedden délben bejelentette, egyelőre megmenekülnek a mellékvonalak, de a szakszervezetek mégsem álltak el a sztrájktól)

A sztrájkfelhíváshoz csatlakozott két Volán-társaság szakszervezete is, ezért szerdán reggel 6-tól 8-ig nem közlekedik a buszok többsége Vas és Békés megyében. A Közúti Közlekedési Szakszervezet már hétfőn jelezte, hogy jövő hét kedden újabb, legalább kétórás munkabeszüntetést tartanak. A szakszervezet az ellen kíván tiltakozni, hogy a vezetett jármű típusához kötik a korkedvezményes nyugdíjat.

Várhatóan nem okoz fennakadást az a Ferihegyi repülőtér földi kiszolgálóinak figyelmeztető sztrájkja, mivel azt hajnali 2-től 4-ig tartják. Csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének több tagja is, ezért szerdán délután 2-től 4-ig nem lesz ügyfélszolgálat a DÉMÁSZ területén, és három erőműben is sztrájkolnak. Ez utóbbi nem okoz majd áramkimaradást, de a kieső energiát importból kell pótolni, ami drágább.

Szolidaritási sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amelyhez - az érdekképviselet szerint - országszerte több ezer tanár csatlakozott. Azokban az iskolákban, ahol munkabeszüntetés lesz, a szakszervezet levélben értesíti a szülőket, hogy lesz-e felügyelet szerdán, vagy egyáltalán ne vigyék be a gyerekeket a sztrájk idején. A Rába Munkavállalók Szakszervezete 14.20 és 15.20 között teszi le a munkát, és sztrájkolni fognak a Győri Nemzeti Színház műszaki dolgozói is.

Az utca embere a sztrájkról

A Liga és a hozzá csatlakozott szervezetek - többek közt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az egészségügyi kamarák és politikai szervezetek is - este hattól demonstrálnak az Országház előtt, a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál. A tüntetésen ott lesznek azok a szakszervezetek is - például a fegyveres dolgozók érdekképviseletei - amelyek a törvény szerint nem sztrájkolhatnak.

"A legteljesebb mértékű erkölcsi, politikai támogatásunkról szeretnénk biztosítani mindazon szervezeteket, amelyek a megmozdulásokat szervezik" - mondta múlt vasárnap Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. Erre az MSZP úgy reagált, hogy a sztrájkot és a tüntetést a Fidesz akciójának minősítette. Nyakó István, a szocialisták szóvivője azt mondta, hogy a megmozdulás nem más, mint "Orbán Viktor hatalmi harca új köntösbe bújtatva". A Liga szerint az MSZP csak gyengíteni kívánja a kezdeményezésüket. Azt hangsúlyozták, hogy az akciók szervezésében egyetlen politikai párt sem vesz részt.