Automatákkal szorítanák ki a kéregetőket Pécsett

Vágólapra másolva!
Egy pécsi, hajléktalanokkal foglalkozó szervezet attól tart, hogy néhány év múlva ellephetik a külföldi kéregetők Pécs belvárosát. Ezt megelőzendő kampányt akarnak indítani, és arra biztatnák az embereket, hogy a koldusok helyett a társadalmi szervezeteknek adják az adományokat. Felmerült az az ötlet is, hogy a belvárosban felállított automatákba lehetne az adományokat dobni.
Vágólapra másolva!

"Volt egy kliensünk, egy tolókocsis hajléktalan. Mindig taxival járt a hajláktalanszállásra. Ha jó napja volt, az ötvenezret is megkereste egy nap, az átlag 20 ezer volt, de ha rossz napja volt, 5-10 ezret akkor is összekoldult egy nap. Az emberek valószínűleg nem erre adták a pénzt" - mondta az [origo]-nak Hajdu Krisztián, a pécsi Támasz Alapítvány szakmai vezetője. Szerinte az emberek azzal nem segítenek a hajléktalanokon, ha pénzt nyomnak a kezükbe, mert így csak elúsznak a forintok.

Az alapítvány ezért kezdeményezte a polgármesternél, Tasnádi Péternél, hogy angol példára indítsanak kampányt: az emberek ne közvetlenül a koldusoknak, hanem az őket segítő szervezeteknek juttassák el az adományokat. Így a pénzt a rászorulókra költenék, a szervezeteket pedig ellenőrizni lehet. Elsősorban híres embereket kérnének fel, hogy óriásplakátokon hirdessék, hajléktalanokat segítő szervezeteket támogatnak.

"Nem olyan nagy gond Pécsen a koldulás, de pár év múlva az lehet, ha esetleg külföldről is beáramlanak koldusok, mint ahogy az más országokban történt" - mondta Hajdu. Szerinte nem lenne hatékony kitiltani a koldusokat a belvárosból, hanem alternatívát kellene nyújtani az embereknek: mondjanak nemet az agresszív kéregetőnek és máshová fizessék a pénzt.

Ez a máshová a tervek szerint egy automata lenne, amelyen ki lehetne választani, hogy az adományozó melyik civil szervezetnek szánja a pénzt. A befizetésről a bankjegykiadó automatához hasonlóan igazolást kapna az adományozó. Az automata mellett pedig tájékoztatót tennének közzé a hajléktalanok számára arról, hol található ingyenkonyha, orvosi ellátás, fürdési lehetőség vagy éjjeli szállás. Az alapítványok, civil szervezetek pedig rendszeresen közzétennék, mennyi pénzt kaptak és azt mire fordították.

A Támasz Alapítvány egy angliai szakértővel egyeztetett az elképzelésről, és ott például jelentősen sikerült visszaszorítani a koldulást - tette hozzá a szervezet vezetője. Megjegyezte, mivel az automata személytelen, nyilván lesznek, akik továbbra is a hajléktalanok kezébe nyomják a pénzt, de Hajdu szerint 2-3 év alatt lehetne eredményt elérni. Mint mondta, kísérleti jelleggel bevezetnék a módszert, aztán meglátnák, működik-e. "Nyilván a hajléktalanok ebben nem érdekeltek" - tette hozzá.

A polgármester, Tasnádi Péter szerint jövő évben egy ilyen automatát állítanának fel. Közölte: az automatákat a bankok finanszíroznák, lényegében a bankjegykiadó automatákat módosítanák úgy, hogy az adománygyűjtésre is alkalmas legyen. A javaslatról azonban még vita van.

A témával először foglalkozó Dunántúli Naplónak ugyanakkor azt nyilatkozta Tukora Balázs, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, hogy már 2004-ben készített egy hasonló berendezést. A koldusautomata az ARC, és a Budapesti Őszi Fesztivál által kiírt szoborpályázat egyik nyertese volt. A gépen egy koldus fényképe szerepelt, a bedobott pénzt pedig a szerkezet "köszönömmel" nyugtázta. A berendezés hat héten át volt látható Budapesten, a Deák téren. A másfél hónap alatt húszezer forintot dobtak bele a járókelők, az összeget karitatív célokra fordították.

Tukora szerint az automata nagyon megosztotta az embereket, volt, aki egyenesen úgy gondolta, az elveszi a koldusok munkáját. Úgy vélte, különösen egy olyan berendezés fenntartása, amely nyugtát is tudna adni, meglehetősen költséges, és minden bizonnyal vandálok célpontjává is válna. Így nem kizárt, hogy többe kerülne az üzemben tartása, mint amennyi pénzt öszszegyűjthetnének a segítségével.