Pénzjutalmat kapnak karácsonyig a közszolgák

Vágólapra másolva!
November végéig lezárul a többlépcsős teljesítményértékelés a minisztériumokban. Ezt követően december 15-ig kapják meg a jutalmat azok a köztisztviselők, akiknek az új rendszer szerint ez jár. Az új rendszerben lesznek olyanok is, akik jutalom nélkül maradnak.
Vágólapra másolva!

Október 31-én született döntés a 2007-es költségvetésben elkülönített 3,5 milliárd forint felhasználásáról - közölte a kormányszóvivői iroda. Ennyit biztosított eleve az idei büdzsé a központi teljesítményösztönzésre és értékelésre. Az új teljesítményértékelő rendszer (TÉR) ugyanazt a forrást használja fel, mint amit eddig is elosztottak a közigazgatásban jutalomként. A pénzből 1,74 milliárd forint használható fel teljesítményértékelésen alapú jutalmazásra.

Az összeget a minisztériumok között arányosan szétosztják, és a TÉR-rendszerbe tartozó köztisztviselők mellett a minisztériumi politikai tanácsadók, főtanácsadók, a munkavállalók és ügykezelők is kapnak jutalmat. A jutalmazás a teljes minisztériumi állományt, azaz mintegy 6200 főt érint.

A 3,5 milliárd forintos forrás másik része - mint a kormányszóvivői irodán az MTI-nek elmondták - biztosítja az összkormányzati projektek premizálását, a jutalomra itt pályázni kell. A projektekre legfeljebb 6 havi fizetésnek megfelelő jutalom adható. Az összkormányzati projektek keretében csak akkor kaphat prémiumot valaki, ha a projektben ellátott feladat nem szerepel a teljesítményértékelés alapját képező, a munkakörében és az egyéni célkitűzésében szereplő feladatok között.

A kormányszóvivői iroda kiemelte: az új rendszer valóban a teljesítményt értékeli. Így fordulhat elő, hogy lesznek olyanok, akik nem kapnak jutalmat, és lesznek olyanok is - a valóban kivételes teljesítményt nyújtók -, akik akár a havi fizetésük négy-hétszeresét is megkaphatják.

A kormány közel egy éve jelentette be az új típusú teljesítményértékelést, amely megszünteti a korábbi gyakorlatot, vagyis a jutalmakat nem egyenlő arányban, a teljesítménytől teljesen függetlenül osztják szét a köztisztviselők között. Az új rendszer bevezetésének célja az volt, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözze a dolgozókat: nemcsak az erkölcsi, hanem az anyagi elismerés miatt is érdemes legyen dolgozni.