A Fidesz leadta az aláírásgyűjtő íveket

Vágólapra másolva!
Leadta a Fidesz és a KDNP a népszavazási aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának. A vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló kérdésekhez gyűjtött aláírásokat adták le: kérdésenként több mint 300 ezer aláírást. A gyűjtés petíció formájában tovább folytatják.
Vágólapra másolva!

Leadta a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveit az Országos Választási Irodának (OVI). Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója elmondta: kérdésenként 321.805 aláírást adtak le.

Az ívek leadása után a Fidesz petíció formájában folytatja az aláírásgyűjtést a népszavazás támogatására. A Fidesz szerint komoly igény van az emberekben arra, hogy kifejtsék véleményüket ezekben a kérdésekben, így a petíciót forgalmasabb közterületeken, interneten keresztül, a Fidesz választókerületi irodáiban is lehet majd támogatni.

A távirati iroda azon felvetésére, hogy meddig folytatják az aláírásgyűjtést, Tarlós István azt mondta, ezt nem tudják megmondani, de azért sem mondanak határidőket, mert akkor megint "erről fog szólni a nóta". Szerinte ennek semmi köze népszavazás lényegéhez.

A népszavazási kampány vezetője be is mutatta a sajtónak azokat a kisméretű támogatói aláírásgyűjtő lapokat, amelyen három iksszel lehet jelölni, ha valaki egyetért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésével. A petíción - amely egy A4-es lap negyedének méretével egyezik meg - az aláírók nevüket, címüket, telefonszámukat, e-mail címüket, illetve életkorukat adhatják meg.

A lap alján a Fidesz-logó mellett kisbetűs felirat figyelmeztet arra, az aláírók hozzájárulnak ahhoz, hogy adataikat a Fidesz kezelje és felhasználhassa jövőbeni hasonló megkeresés céljából, időbeni korlátozás nélkül. Az aláírókat arról is tájékoztatják, hogy az adatkezeléshez való hozzájárulásukat bármikor visszavonhatják az adatkezelőnél.

Ellenőrzik az aláírásokat

Az Országos Választási Bizottság szerda esti ülésén elrendelte a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseihez gyűjtött aláírások ellenőrzését. Az összegyűjtött aláírások beadása után a választási irodának 45 napja van, hogy ellenőrizze a gyűjtőíveket, majd az eredményről beszámol az Országos Választási Bizottságnak, amely az Országgyűlés elnökét tájékoztatja arról, megvan-e a szükséges, kérdésenkénti 200 ezer érvényes aláírás.

Az Országgyűlés elnöke ezt a soron következő ülésnapon bejelenti, ezután a parlamentnek 15 napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást. Ezt a döntést még meg lehet támadni jogorvoslati kérelemmel, majd ennek lezárulása után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni 90 napon belüli időpontra.