Kioktat mindenkit '56-ról Havas Szófia

Vágólapra másolva!
Több MSZP-s képviselő után kedden Gusztos Péter SZDSZ-es politikus is bocsánatkérésre szólította fel 1956-tal kapcsolatos nyilatkozata miatt Havas Szófia szocialista parlamenti képviselőt. A politikus azt mondta: 1956-ra nem forradalomként szokott emlékezni, mert nyilasok is kiszabadultak akkor a börtönből. Havas bocsánatkérés helyett egy Göncz Árpád-idézettel válaszolt: ahány ember, annyi '56. Az [origo]-nak nyilatkozó, a korszakkal foglalkozó történész szerint nem szerencsés, ha egy parlamenti képviselő gondolkodik így.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésre szólította fel kedden az Országgyűlésben Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő az 1956-os forradalommal kapcsolatos nyilatkozata miatt Havas Szófia szocialista képviselőt.

A főként egészségügyi kérdésekkel foglalkozó politikus a HVG legutóbbi számában a következőket mondta: "Én például 1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva."

Gusztos Péter keddi felszólalásában azt mondta: 1956 nem a nyilasok műve volt, még akkor sem, ha a börtönökből akkor háborús bűnösök is kiszabadulhattak. Az SZDSZ képviselő hozzátette: tudják, Havas Szófia nem fog bocsánatot kérni, ezért fontos lenne, hogy az MSZP mondjon véleményt az ügyről.

Pénteken már bocsánatkérésre szólította fel Havast az MSZP-frakció '56-os munkacsoportja is. A többek között Mécs Imre - akit '56-os tevékenységért halálra ítéltek - nevével jelzett közlemény szerint Havas magánemberként azt gondol, amit akar, nyilatkozatával azonban durván megsértette az egykori magyar társadalmat, különösen azokat, akik életüket áldozták a magyar szabadságért.

Havas Szófia az [origo]-nak azt mondta: Gusztos Péternek már csak életkoránál fogva sincsen semmi köze az ő 1956-tal kapcsolatos nyilatkozatához. A szocialista képviselő azt tanácsolta Gusztosnak, hogy tanulmányozza Göncz Árpád egykori köztársasági elnök életművét. Göncz Árpádtól származik az az idézet, hogy ahány ember, annyi '56 - tette hozzá Havas, aki szerint egyszerűen félreértelmezik a szavait. Göncz Árpád az ügyben nem kívánt nyilatkozni az [origo]-nak.

A történeti kutatások szerint valótlan Havas azon állítása, hogy 1956-ban nyilasok szabadultak volna ki a börtönökből - mondta az [origo]-nak Rainer M. János, az 56-os Intézet igazgatója. A történész szerint kevés nyilas került börtönbe, a kommunista hatalomátvétel után ugyanis csak a nyilas vezetőket börtönözték be, ráadásul azok többsége '56 tavaszára már kiszabadult.

A történész elmondta: Havas nyilatkozata mögött az a családi tragédia áll, hogy az édesapját - Horn Gyula testvérét - '56-ban gyilkolták meg. Ennek ellenére Rainre M. János furcsának tartja, hogy egy parlamenti képviselő a társadalom jelentős többsége által forradalomnak tartott 1956-ot ellenforradalomnak nevezi. Nem baj, ha ilyen vélemények is vannak, de az semmiképpen sem szerencsés, ha egy országgyűlési képviselő gondolkodik így - tette hozzá a korszakkal foglalkozó történész.

A korábban a fővárosi közgyűlésben tevékenykedő Havas Szófia az összeférhetetlenség miatt lemondó Bakonyi Tibor mandátumát vette át a parlamentben, és szeptember 10-én tette le képviselői esküjét.