Perelhetnek a gyűlöletbeszéd sértettjei

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta a Ptk módosítását, így jövőben polgári perben kérhetnek kártérítést azok, akiket vallási, etnikai hovatartozásuk, vagy szexuális orientációjuk miatt sérelem ér - már ha a a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a polgári törvénykönyv (Ptk.) gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását. A képviselők 184 igen, 131 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt, amelynek értelmében a kisebbségekhez tartozó személyek, vagy szervezeteik polgári perben követelhetnek kártérítést a kirekesztő megnyilvánulások miatt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök augusztus 31-én, a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten jelentette be, hogy a kormány a polgári törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében.

Civil jogvédők már korábban jelezték, elhibázottnak tartják a törvénymódosítást, mert korlátozza a szólásszabadságot. A javaslat másik problémája, hogy az új polgári törvénykönyv kidolgozása jelenleg is zajlik, ez a jogszabály viszont még a régit módosítaná. Korábban egyébként az MSZP többször megkísérelte a büntető törvénykönyvben szabályozni a gyűlöletbeszédet, de ezt az SZDSZ nem támogatta, másrészt az Alkotmánybíróság előtt is elvérzett a szólásszabadság kolátozása.