György Gábor: Egy átalakuló országot látok

Vágólapra másolva!
Akinek személyes pozitív tapasztalatai vannak az Európai Unióról, az átlagon felül támogatja a tagságot - mondta a Vendégszobában György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, aki arra a legbüszkébb, hogy a magyar középiskolások is pozitívan állnak hozzá az unióhoz. Az uniós diplomata szerint Magyarország már megkezdte a felkészülést a 2011-es soros elnökségre, Törökország pedig György szerint biztos EU-tag lesz.
Vágólapra másolva!

Mi az Európai Bizottság (EB) és milyen feladatokat lát el? [FANNI9]
Az Európai Bizottság összeurópai érdekeket képviselve javaslatokat dolgoz ki a döntéseket meghozó Európai Tanács és Európai Parlament számára, és egyben végrehajtja azok döntéseit. Ahol közös európai politikáról van szó, ott mintegy kormányként működik, más esetekben koordinál.

Mit tapasztalt, milyen vélemény alakult ki az Európai Bizottságban Magyarországról? [szallito22]
A bizottság sokkal konkrétabb feladatot teljesít, mint az egyes tagországok globális megítélése, de nyilván könnyebb a dolgunk jogkövető és konstruktív együttműködőkkel.

Törökországnak van-e esélye, hogy bekerüljön? [Varda]
Igen, ha nem is pár éven belül. Törökország a tagjelöltek egyike, és zajlanak a csatlakozási tárgyalások.

Milyennek látja Magyarország szerepét az Európai Unióban? [szallito22]
Minden ország javaslatainak európaisága mértékében és koalícióképző képessége mértékében befolyásolhatja az EU jövőjét. Egy 10 milliós ország szavazati súlya közepesnek mondható, és akkor tudja meggyőzni a nagyobbakat, illetve akkor tud társakat szerezni céljai eléréséhez, ha ezek a célok a többség céljaival egybeesnek, és majdnem mindenki számára legalább elfogadhatók. Ebben a tekintetben Magyarország a jól teljesítők között szerepel. 2004 május elseje óta teljes jogú tagok vagyunk, 2011-ben hazánk adja az EU soros elnökségét, tehát nagyok az elvárások, de jók a tapasztalatok.

Nem gondolja, hogy az Európai Bizottság csak lassítja az európai együttműködést? [pék a pufi]
A bizottság nélkül az EU megbénulna, a döntéseket nem lenne, aki végrehajtsa, és nem kerülhetnének összeurópai javaslatok a döntéshozók elé. A Barroso vezette mostani bizottság sikeresen működik, amit mutat a most véglegesítés alatt álló reformszerződés is.

Mi a személyes véleménye? Föderáció vagy konföderáció lenne jobb Európának? [Varda]
Személyes véleményem szerint a föderáció Európa jövője. Mindenki érti a különbséget?

Egy ilyen kis ország, mint Magyarország, el tud-e érni bármilyen eredményt egyedül is? [szallito22]
Ha olyasmit fogalmaz meg, ami másoknak is eszébe juthatott volna, de történetesen nekünk jutott eszünkbe, akkor feltétlenül. Legutóbb a kukoricaintervenció-ügyben Magyarország eléggé egyedül szállt harcba, és végül egy közös döntéssel neki adtak igazat.

Mit takar az, hogy az EU soros elnöksége? Ezáltal nagyobb szerephez jutunk az EU-ban? [FANNI9]
Ezáltal még több felelősséget vállalhatunk a közösségért. A soros elnökség üléseket, határozatokat készít elő. Otthont ad fontos eseményeknek, és tőle várják a lendületet, ha valami holtpontra jutna. Legutóbb Németország mesterfokon felelt meg ennek a követelménynek, és már a magyar kormány is megkezdte az előkészületeket 2011-re.

Az Európai Bizottság hogyan ítéli meg a magyar miniszterelnök tevékenységét? [wisdom86]
Sose hallottam még, hogy a bizottság véleményt formálna bármely tagország vezetőjéről.

A sok új tagállam nem lesz visszahúzó hatással a fejlett tagországokra? Nem várható, hogy bizonyos döntéseket megvétóznak a saját javukra? [-=Alexander_24=-]
Az új reformszerződés nagyon érzékeny súlyokkal garantálja, hogy csak valóban közös érdekek mentén alakulhassanak ki többségek. Az új tagországok - nem csak mennyiségi szempontból - az egész integráció globális súlyát, befolyását, a belső piac előnyösebb méretét jelentik, minden korábbi tag egyetértése volt szükséges Magyarország és a további 11 tagország felvételéhez.

Ön szerint mi jól teljesítünk? [Hruodnand]
A bizottság 27 tagország dimenziójában gondolkodik, ebből a szempontból a megítélés alapja az, hogy egyes tagországok hogyan járulnak hozzá a közös politikák kialakításához és végrehajtásához, fejlődésük szolgálja-e a közösség fejlődését. Az EU jóváhagyta a magyar fejlesztési terveket, legutóbb a mezőgazdasági és vidékfejlesztési elképzeléseket. A végrehajtás a tagország kezében van, mi azt nézzük, hogy ez összhangban van-e a jóváhagyott tervekkel, és a közös szabályokkal.

Elért olyasmit, mióta az Európai Bizottság magyarországi képviseleténél dolgozik, amire kifejezetten büszke? [pék a pufi]
Büszke vagyok a magyar középiskolás és egyetemista korosztály pozitív beállítottságára az EU-s tagsággal kapcsolatban, bár nem gondolom, hogy ez az én, illetve a képviselet 2 éves munkájának az eredménye lenne. De azt mutatja, hogy akinek személyes pozitív tapasztalatai vannak, az átlagon felül támogatja a tagság egészét is. Nemrég szereztünk meggyőző tapasztalatokat arra nézve, hogy aki nem csak felszínesen válaszolgat a felmérések kérdéseire, hanem el is gondolkozik rajtuk, és igyekszik szóba is önteni a véleményét, sőt, kíváncsi másokéra is, az az átlagnál pozitívabb véleménnyel van az EU-ról és Magyarország EU-s tagságáról.