Péntektől gyűjti az aláírásokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
Több ezer aktivista bevonásával pénteken kezd aláírásokat gyűjteni a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz. Orbán Viktor kedden azt mondta, 48 óra alatt meglesz a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást kérdésenként, amit továbbra is tartanak, de a kampányt vezető Tarlós István szerint ennek pontos betartása nem lényegi kérdés. Biztosak benne, hogy lesz elég támogatója a kezdeményezésnek, de még ennél is több aláírást szeretnének gyűjteni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP péntek délután kezdi el az aláírásgyűjtést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz - jelentette be Tarlós István, a népszavazási kampány vezetője és Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója, miután szerdán délben átvették az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjétől a hitelesített népszavazási aláírásgyűjtő íveket. Várhatóan több ezer aktivista utcai standokon és a házról-házra járva is gyűjtik majd az aláírásokat, de Nyitrai Zsolt elmondása szerint mindenki segítségét szívesen fogadják.

Rytkó Emília, az OVI vezetője A4-es és A3-as formátumban is átadta a hitelesített aláírásgyűjtő íveket a két politikusnak. (Az A3-as formátumra azért volt szükség, mert az A4-es változaton nem férnek el a jól lakcímek). Tarlós István az átvételt igazoló elismervény aláírása után elmondta, hogy az ívek sokszorosítását és kiküldését követően, pénteken délután kezdődik a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtése.

Bár erre a törvény szerint négy hónapja lenne a Fidesznek és a KDNP-nek, Orbán Viktor kedden azt mondta, a két párt 48 óra alatt képes lesz az aláírások összegyűjtésére. Azt is szeretnék, ha minden korábbinál többen írnák alá az íveket, a Fidesz eddigi rekordja 1 millió aláírás volt a nemzeti petíció esetében, 2002 őszén. A 48 óra vasárnap délután telik le, ugyanakkor Fideszhez közeli források azt sem zárták ki, hogy ezután is folytatódhat a gyűjtés.

Tarlós István azt mondta, a 48 óra pontosságát lényegtelennek tartja, és sajnálná, ha arról szólna a "játék", hogy ez mikor telik le, ezért nem is adta meg pontosan, pénteken hány órakor indul a gyűjtés. Hozzátette ugyanakkor, hogy igyekezni fognak hitelesen elbírálni a sajtó számára, hogy 48 óra alatt összegyűlt-e a kellő számú aláírás. Nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a Fidesz október 23-i nagygyűlésén, a népszavazási kezdeményezés egyéves évfordulóján jelentik majd be, hogy összegyűjtötték az aláírásokat. Arra a kérdésre, hogy hány aláírást vár, a kampányt irányító politikus azt mondta: ez "számháború", ő maga abban reménykedik, hogy érvényes és eredményes lesz a népszavazás.

Rytkó Emília a népszavazás szabályairól elmondta: az összegyűjtött aláírások beadása után az OVI-nak 45 napja van, hogy ellenőrizze a gyűjtőíveket, majd az eredményről beszámol az Országos Választási Bizottságnak, amely pedig az Országgyűlés elnökét tájékoztatja. Ha megvan a szükséges számú aláírás, akkor ezt a házelnök a soron következő ülésnapon bejelenti, majd a parlamentnek 15 napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást.