Vágólapra másolva!
Másodfokon is 12 évet kapott az a férfi, aki élettársa két gyerekeit akarta megölni úgy, hogy erős nyugtatót tett palacsintájukba még 2005-ben. A döntés nem jogerős, harmadfokon a Legfelsőbb Bíróság dönt az ügyben.
Vágólapra másolva!

Tizenkét év fegyházat kapott másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán az a férfi, aki erős nyugtatót kevert élettársa gyermekeinek palacsintájába . A döntés nem jogerős, mivel kisebb súlyú cselekményeket az első foktól eltérően ítélt meg a tábla, és így lehetőség nyílt a fellebbezésre. Ezzel élt is a védelem. Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság harmadfokú eljárásban mondja majd ki az utolsó szót. A férfit több emberen, 14 életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt ítélte el a Fővárosi Bíróság áprilisban. A határozatnak ezt a részét a tábla is helyben hagyta kedden.

A 33 éves vádlott nevelőintézetben nőtt fel, egészségügyi főiskolát végzett, majd dogozott pszichiátrián, ideggyógyászaton, de nem sokkal a bűntett előtt leszázalékolták. Több öngyilkossági kísérlete is volt, és 20 éve pszichiátriai kezelés alatt állt. Ellene korábban már több büntetőeljárás indult, egyszer életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélték 3 és fél éves szabadságvesztésre, mivel súlyos fejsérülést okozott édesanyjának egy fejszével egy anyagi vita során.

A periratok szerint a férfi előzetes letartóztatásból szabadulva költözött élettársához, akinek gyermekivel azonban gyakran konfliktusba keveredett. Emiatt többször is közölte, hogy a gyerekeket "el kellene hallgattatni". 2005 szeptemberében erős nyugtatót - Leponexet - tett a két 10 éves gyermek palacsintájába és azt oda is adta nekik. A gyógyszer 16 éven aluliaknak nem adható, szakértők szerint "gonosz" szer, mert nincs ellenanyaga. A gyerekek csak a gyors, szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhetően maradtak életben.

A férfi az eljárás során tagadta, hogy meg akarta volna ölni a gyerekeket és a köztársasági elnökhöz is fordult kegyelemért, ám kérvényét elutasították.