Nem kíváncsiak Gyurcsányra a Zuschlag-ügy nyomozói

Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes szerint csak médiaspekuláció, hogy Gyurcsány Ferencet is ki akarnák hallgatni a Zuschlag-ügyben, és az [origo] kérdésére azt is cáfolta, hogy maffiaszerű összefonódást gyanítanának az ifjú szocialisták ügyében. A nyomozást hamarosan lezárják, ha a bíróság bűnösnek találja őket, Zuschlag János és társai nyolc év börtönt is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Hamarosan, még a november 17-ig meghosszabbított határidő előtt lezárja a nyomozást az úgynevezett Zuschlag-ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség - mondta az [origo]-nak Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes. Szabó ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalásra és más bűncselekményekre módosítaná a gyanúsítást.

A főügyész-helyettes szerint a nyomozás a végső stádiumába érkezett, ezért a nyomozó ügyészek megvizsgálják, hogy csoportosan, bűnszövetségben vagy bűnszervezetben elkövetett csalásnak minősítsék-e a több ember által elkövetett cselekményt, de a nyomozás továbbra is csalás gyanújával folyik. (A minősítések közül az utóbbi a legsúlyosabb, ezt hívhatják a köznyelvben maffiának, de a magyar büntetőjog hivatalosan nem ismeri a fogalmat)

Az ügyészség gyanúja szerint Zuschlag János volt szocialista parlamenti képviselő hét társa több alapítványt és egyesületet hozott létre, hogy azokon keresztül pályázati pénzekhez jussanak. A fiktív programokra kért támogatások felhasználását fiktív számlákkal igazolták, így az ügyészség szerint különösen nagy, vagyis 50 millió forintot meghaladó kárt okoztak, amiért - ha a bíróság elítéli őket - akár nyolc év börtönt is kaphatnak. A gyanúsítottak tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.

A 2005 óta tartó nyomozás gyanúsítottjai közül többen is közvetlenül kötődnek az MSZP-hez: Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal fővárosi vezetője volt, Katus Ferenc a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista tagja, Kullai Tamás pedig az előző ciklusban volt kecskeméti önkormányzati képviselő. Zuschlag volt titkára, Lados István szökésben van, jelenleg is körözi a rendőrség.

A főügyész-helyettes média-spekulációnak minősítette azokat a híreket, amelyek szerint a nyomozók ki akarják hallgatni Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is. Több prominens politikust már nem akarunk meghallgatni - mondta Szabó, utalva arra, hogy a nyomozók kihallgatták többek között Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal, Arató Gergelyt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Ujhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárait, Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető-helyettest és Tüttő Katalint, a fővárosi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnökét.

Az MSZP-s politikusokat tanúként hallgatták meg, nem gyanúsítottként - hangsúlyozta Szabó, utalva Ocsovai Tamás, a hajdani Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium egykori helyettes államtitkárának állításaira: Olcsvai, az Index szerdai cikke szerint azt vallotta, hogy a fiatal szocialista politikusok Gyurcsány dolgozószobájában tartott informális találkozóikon döntöttek a pályázati pénzek elosztásáról. Szabó azt mondta, mindenkinek joga van nyilvánosságra hozni a saját vallomását, de annak valóságtartalmáról nem kívánt nyilatkozni.

Egy, az ügyészség által kihallgatott szocialista politikus az [origo]-nak azt mondta, Ocsovai sértett ember, akit Gyurcsány 2004-ben kirúgott a minisztériumból, ezért vádaskodik. Az MSZP-s politikus nem tartja ugyan kizártnak, hogy Zuschlag és társai valóban elkövették a nekik felrótt bűncselekményeket, de szerinte csak az ellenzék akarja ezt a miniszterelnökig elérő botrányt kovácsolni. "Csak nem képzeli valaki, hogy ott ültünk Gyurcsánynál, és 50-100 ezer forintos pályázatokról hoztunk döntést?" - mondta.