Vizsgálják a vécéfüggő segély ügyét

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a kisebbségi ombudsman, mert Nyírmihálydi polgármestere állítólag ahhoz kötötte a segélyek kifizetését a romák számára, ha rendet tesznek portájukon, van vécé és kézmosási lehetőség. Az ombudsman részletes tájékoztatást kért, a segélyek kifizetését ugyanis jogszabályellenes feltételekhez kötni.
Vágólapra másolva!

Hivatalból vizsgálatot indított a kisebbségi ombudsman Nyírmihálydi polgármestere feltételezett intézkedései miatt, mert sajtóinformációk szerint a hepatitiszfertőzött falu roma lakosai csak akkor kaphatnak szociális segélyt, ha rendet tesznek portájukon. Erről Kállai Ernő ombudsman beszélt az MTI-nek hétfőn.

Nyisztor Ferenc, a település polgármestere hirdetményben tette közzé: mindenféle szociális juttatást csak akkor utalnak ki, ha az adott portán rendet raknak, van vécé és kézmosási lehetőség. A falu vezetője elismerte, hogy ez nem teljesen szabályos, de úgy látja, nincs más eszköz a kezében a helyzet megoldására. Augusztus közepén a fertőző májgyulladással veszélyeztetett körzetben, az ott élő 450 lakosból 436-an kaptak védőoltást, 25 kisgyerek került kórházba hepatitis A fertőzéssel.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa hétfőn elmondta: részletes tájékoztatást kért a település vezetőjétől arról, hogy a segélyek kifizetését valóban feltételekhez kötötte-e, mert amennyiben ilyen döntést hozott, az jogszabályellenes.

A közigazgatási hivataltól szintén tájékoztatást kért a kisebbségi ombudsman, és ha bebizonyosodik a jogszerűtlen döntés, az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó hivatal intézkedését fogja kérni.

Az ombudsmani hivatalnak kötelessége vizsgálatot indítani ilyen esetekben, és minden jogsértő intézkedésre fel kell hívnia a figyelmet - indokolta a vizsgálat megindítását Kállai Ernő, hozzátéve, tudomása szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosát helyettesítő Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is tájékozódik az ügyben.