Tiltakozó családosok alkottak élőláncot a belvárosban

Vágólapra másolva!
A Fiumei úti temető bejáratától a Parlamentig alkotnak élő láncot a kormány intézkedései ellen tiltakozó nagycsaládosok. Az útvonal több pontján megjelentek a Kossuth téri tüntetők csoportjai. A szervezők felszólították a részvevőket, hogy az uszító szavakat mellőzzék.
Vágólapra másolva!

Tízezer ember gyűlt össze szombat délelőtt Budapest kilenc pontján, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) felhívására csatlakozzon a kormányzati intézkedések elleni tiltakozáshoz, és élőláncot alkosson a Fiumei úti temető bejáratától a Parlamentig.

A NOE azért tiltakozik, mert a kormány a családok, a gyermekek jövőjét megnehezítő intézkedéseket hozott a társadalombiztosítás és az egészségügy átalakítására - mondta Szabó Endre, a NOE elnöke a Fiumei úti temetőnél tartott beszédében. "Nem akarjuk engedni, hogy eltemessenek, a jelenlegi intézkedések a sír felé visznek, ezért fordítsunk hátat ennek a politikának" - közölte az elnök.

Az eseményen megjelent Schmitt Pál, a Fidesz volt alelnöke, akit a párt 2009-es európai parlamenti kampányának vezetésével bíztak meg. A politikus azt mondta, hogy magánemberként van jelen. Hozzátette, 3 gyereke van és 6 unokája, így ő is nagycsaládos.

A temetőtől a Baross tér - Rákóczi út - Astoria - Bajcsy-Zsilinszky út vonalán, valamint az Alkotmány utcán egészen a Parlamentig sorakoztak fel a nemzeti színű zászlót és transzparenseket tartó tiltakozók és élőláncot alkotva énekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt.

Az útvonal több pontján megjelentek a Kossuth téri tüntetők csoportjai. A szervezők többször felszólították a részvevőket, hogy a kirekesztő, uszító szavakat és jelvényeket mellőzzék. Hangsúlyozták, a NOE nem politikai szervezet, hanem a családokért, a gyermekek jövőjéért tevékenykedik.

A demonstrációt több száz rendőr biztosította, a rendőrök a tüntetés útvonalát lezárták a forgalom elől, a gépkocsikat tízpercenként engedték át. A Parlament előtt tartott beszédek közben az egybegyűltek többször azt skandálták, hogy "Gyurcsány takarodj". A demonstráció szombaton kora délután rendbontás nélkül véget ért.

Kormányszóvivő: már látszanak az eredmények

A jelenlegi antiszociális kormány elveszi a gyermekek jövőjét, saját önös céljai érdekében káoszt és félelmet gerjeszt, embereket állít szembe, ezért át kell adnia a helyét - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a NOE demonstrációján a Kossuth téren. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint Pelczné nyilatkozatával beismerte, hogy a megmozdulást a Fidesz pártpolitikai akciónak tekintette. Pelczné sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: Ki gondolta volna, hogy ez a "szociálisan érzékeny kormány" a megszorításokat a családokon kezdi, problémákat gerjeszt, majd nem old meg, aztán szülőket és gyermekeket, orvosokat és betegeket, pedagógusokat állít szembe?

A kormányszóvivő úgy reagált: az egészségügy eddig pazarló rendszer volt, amelynek előnyeit egy szűk, de hangos érdekcsoport élvezte. Emlékeztetett arra, a kormány ezen akar változtatni. Az első eredmények már látszanak is szerinte, ezért lehetséges, hogy a korábban rendre veszteséges egészségügyi kasszában most többlet van. Így 25 milliárd forint szétosztható azok között az intézmények között, amelyek vezetői "a saját önös érdekeik helyett" inkább a betegek érdekeit nézték, és lelkiismeretesen belevágtak a reformokba, az igazságosabb rendszer és a jobb minőségű szolgáltatások bevezetéséért - közölte Daróczi.