Marasztalná a kormány a negyvenes rendőröket

Vágólapra másolva!
A tapasztalt, negyvenes éveiben járók tömeges nyugdíjba vonulását akarja megakadályozni az a törvényjavaslat, amely az idei szabályok szerint betonozná be a rendőrök, katonák, tűzoltók és börtönőrök nyugdíj-jogosultságát. A szabályok változása miatt eltűnne az a korosztály a testületekből, amelyik átadhatná tapasztalatait a fiatalabbaknak. A szakszervezetek elégedetlenek, garanciákat és egyeztetéseket akarnak.
Vágólapra másolva!

A szolgálati- és a nyugdíjtörvény módosításával bírná rá a rendőröket, határőröket, tűzoltókat, börtönőröket és katonákat a minisztérium, hogy ne menjenek nyugdíjba az év végéig. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely szerint azok a hivatásos állományú fegyveres és rendvédelmi dolgozók, akiknek már legalább 20 év szolgálati viszonyuk van, később is az idei feltételekkel mehessenek nyugdíjba.

Takács Albert rendészeti és igazságügyi miniszter már hivatalba lépése előtt, parlamenti meghallgatásain elismerte: válsághangulatot okoz a rendvédelmi szerveknél, hogy a nyugdíjszabályok változása miatt több ezer rendőr, határőr és büntetés-végrehajtási dolgozó készül nyugállományba. Takács azt ígérte, azonnal megkezdi egy jogszabály kidolgozását, ami lehetővé teszi a rendvédelmi dolgozóknak, hogy később is az idei feltételek mellett mehessenek nyugdíjba.

A törvényjavaslat értelmében, aki év végéig legalább 20 év hivatásos szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, annak a nyugdíját ki kell számolni a december 31-én érvényes szabályok szerint. Amikor pedig ténylegesen nyugdíjba vonul, dönthet, hogy az idén megállapított, vagy az akkori szabályok szerint neki járó nyugdíjat választja. A törvény emellett lehetőséget ad a hivatásos állomány tagjainak, hogy 2010-ig visszalépjenek a magán-nyugdíjpénztárakból a társadalombiztosításba.

Bár a tervezett módosítás tartalmaz pozitív elmozdulást, látszik rajta, hogy pont azokkal nem egyeztették, akikre a törvény vonatkozni fog - reagált a beterjesztett javaslatra Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. A szakszervezetek ezért az Országgyűlés bizottságaihoz fordulnak, és arra kérik a képviselőket, hogy egyeztessenek az érdekképviseletekkel.

"Garanciákat szeretnénk látni" - mondta az [origo]-nak Gombos József, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) ügyvivője is. Szerinte a kormány folyamatosan megpróbálja csorbítani a hivatásos állomány jogait, a végső cél pedig a fegyveres és rendvédelmi dolgozók civilesítése, vagyis hogy semmiben ne különbözzenek a más szférákban dolgozóktól. Gombos szerint a tervezett törvénymódosítás sokaknak lehetőséget ad a nyugdíjazás elhalasztására, de úgy fogalmazott: "mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy marad-e".

Az ORFK adatai szerint 3000-3200 rendőr és határőr (a két szervezet január 1-től összeolvad) mehet nyugdíjba idén év végéig a szabályok változása miatt. Ez Gombos szerint nem túl nagy szám a 45 ezres állományhoz képest, de azt a 40-es korosztályt érinti, amelyiknek a tapasztalatára szükség lenne. A rendőrség állománya már ma is nagyon fiatal: az átlagéletkor 35 év, a tiszthelyetteseké pedig csak 28, ez pedig a nyugdíjazásokkal tovább csökkenhet.

A jelenlegi szabályok szerint 25 év után lehet szolgálati nyugdíjba vonulni. Ha valaki még nincs 50 éves, de már legalább 20 év jogviszonya van, az is visszavonulhat, ha egy orvos-szakértői bizottság szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítja. Korábbi hírek szerint több ezer hivatásos állományú rendőr, katona, tűzoltó és bv-dolgozó vár arra, hogy kérelmét az orvosok elbírálják.