A megbéklyózott oroszlánok pártjára állt a kormány

Vágólapra másolva!
Szigorú szabályokat ír elő egy most készült kormányrendelet a cirkuszokban élő állatok védelmére. A vándorcirkuszok ma bevett gyakorlatnak számító megoldása a jövőben tilos lesz: nem lehet lábuknál fogva kikötni az állatokat, kétszer két méteres ketrecben tartani egy tigrist vagy elefántot, majmokat körbehurcolni egy teherautó platóján az attrakció reklámozása végett. Az állatvédők attól félnek, nem lesz, aki érvényesíti majd az új szabályokat.
Vágólapra másolva!

Az állatkertekben vagy a családoknál tartott társaikhoz képest is sajátos életet élnek a cirkuszi állatok, ezért nemcsak tartásukat kellett szabályozni, de a munkájukat - a fellépéseket és a próbákat -, valamint utaztatásukat is, hiszen túlnyomó többségük vándorcirkuszokban él. Az alig két hete kihirdetett, cirkuszi állatokra vonatkozó kormányrendelet a sokéves huzavona után megszületett állatvédelmi törvényhez kapcsolódik. Az állatvédők azt mondják: érzik a jó szándékot a három jogalkotó minisztérium részéről, de kevésnek tartják a nehezen tető alá hozott jogszabályt.

Nem látjuk annak a biztosítékát, hogy lesz elegendő szakember és pénz a cirkuszi menazséria ellenőrzésére - mondta a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa, Szilágyi István. A rendelet szerint a cirkusz nem kaphat működési engedélyt, vagy azt később vissza lehet vonni, ha nem megfelelő körülmények között tartják az állatokat, ehhez viszont az kell, hogy rendszeresen utánanézzenek, hogyan bánnak velük. A jogszabály szerint az ellenőrzés kötelező, csak nem éppen sűrűn: állandó cirkuszoknál elegendő, ha a település jegyzője négyévente egyszer tart ellenőrzést. Ha pedig csak egyes állatoknál szegik meg az előírásokat, akkor a cirkusz működhet tovább, csak a kifogásolt módon tartott egyedektől kell elbúcsúzniuk.

Szólni kellene az oroszlán helyett

Az állatvédők szerint további problémát jelent, hogy a szabályok nagyon általánosak: az állatok "jólétének megfelelő körülményeket" kell biztosítani, és fontos, hogy a "természeteshez hasonló viselkedést gyakorolhassanak". Nem hiszem, hogy egy medvétől természetes viselkedés lenne, hogy biciklizésre idomítják, de ki fogja ezt felróni? - kérdezte Szilágyi István. Az állat medencéjének megfelelő mélységű és minőségű vizet kell tartalmaznia, és a szükségleteinek megfelelő hőmérsékletet biztosítani kell - csupa olyan szabály, amely megítélés kérdése. "Meg fogják kérdezni az oroszlántól, hogy mi számára a megfelelő?" - tette hozzá az állatvédő.

A rendelet ennél precízebb, de az állatok érdekeit kellő szigorral védő szabályokat szintén nem egyszerű betartatni. Egyrészt a vándorcirkuszok bevétele egyre kisebb, így nem lesz miből finanszírozni a menazsériával kapcsolatos változtatásokat, külön forrást pedig erre a törvényalkotók nem biztosítottak. "Másrészt előre bejelentik az ellenőrzéseket, és nem kell nagy ész ahhoz, hogy erre az időre mindent rendbe tegyenek" - mondta Szilágyi. Szerinte hiába írják elő, hogy egy nagymacskának ideális esetben mekkora helyre van szüksége, ha közben a szállító jármű nem lehet két méternél szélesebb.

"Társadalmi vita kellene, hogy az emberek tudjanak arról, mi nem felel meg az állatvédelmi szabályoknak" - mondta a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa. Ha ugyanis bejelentés érkezik, akkor a hatóságnak soron kívül ellenőrzést kell tartania. Csakhogy az állami szervek nem gondoskodnak országos felvilágosító kampányok készítéséről, az állatvédőknek pedig ezt nem tudják finanszírozni.

Lehet másként is

"A cirkuszvilág ugyanakkor fejlődik" - bizakodott Szilágyi, aki elmesélte: neves nemzetközi cirkuszversenyeken volt olyan idomár, akit már azért kizártak, mert - bár nem használta - a kezében tartott egy acélkampót, hogy a mutatvány közben megfélemlítse az állatot. Október végén Budapesten lép fel a világhírű kanadai társulat, a Cirque du Soleil, amelynek a műsorán már egyáltalán nem szerepeltetnek állatokat - tette hozzá.

Forrás: [origo]

A bezárást választhatják majd a cirkuszok

Nem érzem kevésnek az ellenőrzési lehetőségeket, a többéves átmeneti időre pedig szükség van, hiszen nem lehet elvárni, hogy a cirkuszok azonnal véghezvigyenek komoly költségekkel járó beruházásokat - mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetékes osztályának vezető tanácsosa, Czirák Zoltán. Szerinte addig is állatvédelmi bírságot kell kiszabni, ha megsértik akár az állatvédelmi törvényt, akár a rendelet előírásait, bár elismerte, a maximum 150 ezer forintos bírság nem biztos, hogy komoly elrettentő erőt jelent. "Legfeljebb többször kell ellenőrizni és újra kiszabni" - tette hozzá.

A szabályok szerint a cirkuszi állatoknak majdhogynem állatkerti körülményeket kell majd biztosítani, és az eddig másként működő vándorcirkuszoknál ezt nem lesz könnyű keresztülvinni - mondta a rendelet megalkotásában részt vevő szakember. Szerinte várható, hogy több cirkusz emiatt felhagy tevékenységével, illetve csökkenti az állatainak számát. "Ez egy teljesen új elem a hazai állatvédelemben, így még sokáig merülnek majd fel új kérdések" - mondta Czirák. Becslése szerint legalább 5-8 év lesz, mire a tapasztalatok alapján véglegesednek az előírások.