"Mindenki bízik benne, hogy nem lesz balhé"

Vágólapra másolva!
Van némi félsz a rendőrökben a jövő heti zavargások évfordulója előtt, mégis magabiztosak, mert mint állítják, felkészültek mindenre. Egy, a tévészékház ostrománál tavaly megsérült rendőr azt mondta az [origo]-nak, hogy idén már nem lehet meglepni őket.
Vágólapra másolva!

"Nagyon rossz visszanézni a tavalyi képeket, mindenki feszült lesz tőle" - mondta a budapesti Szabdság tér sarkán, a tévészékház ostromának helyszínétől mintegy száz méterre posztoló fiatal rendőrnő. Mosolygott, mégis azt állította, kimondottan tartanak attól, hogy újra zavargások lehetnek, de nagyon remélik, hogy mégsem így lesz. "Van félsz a kollégákban, különösen a családokban".

Bő egy hónappal a szeptember 18-i székházroham után, október 23-án a Blaha Lujza téren is összetűzésbe kerültek a tüntetőkkel a rendőrök. A metróaluljáróban most szolgálatot teljesítő egyenruhások egyike szerint nem foglalkoznak azzal, hogy mi lesz a jövő héten. "A nemzetbiztonságiak foglakoznak vele, nem mi." Ugyanakkor elárulta: már tudják, hogy a jövő héten jóval többet lesznek majd szolgálatban, mint egyébként, miközben a társa bólogatott, és annyit tett hozzá: "mindenki bízik benne, hogy nem lesz balhé".

Az egyik rendőr azt mondta, tudomása szerint szabadságra sem nagyon mehetnek majd az elkövetkező hetekben. Gálik Viktória, a REBISZ szóvivője ezt tagadta az [origo]-nak. A REBISZ-nél szolgálatot teljesítők hangulatát nem befolyásolja, hogy a jövő héten újra demonstrációra készülnek a Kossuth tériek - állította.

Nyugodtabbak és felkészültebbek

De nem csak bíznak, készülnek is rendesen az évfordulóra az egyenruhások. Egy vidéki rendőr - aki a tévészékház bejáratát védve sérült meg tavaly - elmondta az [origo]-nak, hogy részt vettek "több csapaterős gyakorlatozásban is a REBISZ-szel együtt". Ő szeptember 18-án, vasárnap este adta le a szolgálatot, ám másnap délelőtt berendelték ismét, s este már a székházat védte.

Leginkább a sérülése miatt fél egy kicsit a férfi a zavargások megismétlésétől, de azt mondta, hogy az időközben szerinte sokkal komolyabbra cserélt védőfelszerelésük "nagyobb magabiztosságot ad". Szerinte mindenki tart tőle, hogy ismét a fővárosba rendelik őket, mégis nyugodtabbak, mint a múlt évben.

Magabiztosságuk oka pedig egyértelműen a felkészültségük. "Ha most lesz is bármi, felkészültebbek vagyunk, mint tavaly. Akkor minden meglepetés volt" - mondta a rendőr, aki azt se tudta az ostrom estéjén, hogy pontosan miért, és hová mennek. A főnökeik mindössze annyit közöltek velük, hogy bármikor berendelésre készen kell állniuk.

"A REBISZ és a megyei csapatszolgálati századok állománya nem az esetlegesen bekövetkező zavargásokra készül, hanem a mindenkori alkalmazhatóságának érdekében vesz részt a képzésen" - közölte Gálik. A főhadnagy ugynakkor azt is elmondta, hogy bíznak a jövő heti események békés megrendezésében. Az [origo]-nak nyilatkozó egyik rendőr szerint pedig azért készültek gyakorlatozással is.